Ovidiu Tercu, premiat pentru descoperirea stelelor variabile

Ovidiu Tercu, premiat pentru descoperirea stelelor variabile
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pentru succesele deosebite obţinute în activitatea ştiinţifică şi educaţională de la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi, Comitetul Director al Fundaţiei "Horia Hulubei" a decis acordarea Premiului Fundaţiei pe 2016 muzeografului Ovidiu Tercu.

Prezent la Galaţi pentru a înmâna premiul, vicepreşedintele fundaţiei, Victor Bârsan, a declarat următoarele: "Domnul Ovidiu Tercu, prin competenţa şi hărnicia sa, a ridicat Observatorul Astronomic de la Galaţi pe locul opt în Europa şi pe locul 40 în lume, sub aspectul observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor, în urma raportării a peste 1.100 de asemenea corpuri cereşti şi a peste 11.000 de poziţii ale acestora. Cu totul remarcabilă este descoperirea mai multor stele variabile, inclusiv a unor stele de tipul Wursae Majoris - binare de contact - care au adus numele Galaţiului în cataloagele de obiecte cereşti, precum şi observarea unor planete din afara sistemului solar, o premieră pentru România".

De asemenea, membrii fundaţiei au subliniat activitatea educativă desfăşurată de muzeograful Ovidiu Tercu, deschisă către publicul de toate vârstele, dar în special către elevi, care au obţinut la rândul lor rezultate remarcabile în competiţii interne şi internaţionale din domeniul astronomiei.

Fundaţia "Horia Hulubei" este o organizaţie non-profit, creată în memoria fizicianului român, cu scopul de a contribui la promovare cercetării din domeniul fizicii. Horia Hulubei (n. 15 noiembrie 1896 - d. 22 noiembrie 1972) a fost un fizician român care a înfiinţat, în 1948, Institutul de Fizică, pe care l-a condus timp de 16 ani. Horia Hulubei are nu numai meritul de a fi format generaţii întregi de specialişti în fizică atomică şi nucleară, dar a desfăşurat şi o bogată activitate de cercetare, fiind primul în lume care a obţinut spectre de raze X în gaze, utilizând în acest scop un spectrometru de concepţie proprie.

Citit 2305 ori Ultima modificare Duminică, 17 Decembrie 2017 21:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.