Până acum am decât informaţiile pe care le ştiţi. Doar şi decât, când le folosim?

Până acum am decât informaţiile pe care le ştiţi. Doar şi decât, când le folosim?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

„Odată ce te-ai născut în România, limba română e casa ta. Primele cuvinte le vei rosti în română, vei scrie poezii de dragoste tot în română, vei învăţa și vei comunica în ea. De aceea, cred foarte tare că ar fi frumos să o tratezi cu respect și să nu dai voie nimănui să te lase să greșești, să o maimuțărești sau să o porți pe dos. Mi se pare la fel de neplăcut să vorbești greșit ca și cum ai purta bluza pe dos și nimeni nu ți-ar spune asta. Dacă greșesc ceva și mă corectezi, am să-ți mulțumesc frumos. E mai grav să pronunț un cuvânt greșit decât să am spanac între dinți, dar îți voi fi egal recunoscătoare în ambele cazuri dacă îmi faci un semn discret și îmi atragi atenția.” Astea sunt vorbele jurnalistei Ruxandra Rusan, cu care nu pot fi decât de acord.

Mai ales că am citit vorbele astea la nicio zi după ce ministrul de interne, Carmen Dan, a mutilat din nou limba română, cu primele declaraţii în cazul pedofilului din Bucureşti. „Până acum am decât informaţiile pe care le ştiţi şi dumneavoastră”, a declarat, cu emfază, doamna Carmen Dan.

Mulţi consideră că folosirea lui "doar" şi a lui "decât" este la libera alegere a vorbitorului. În consecinţă, unii spun: "Am decât o sută de lei. Mă poţi împrumuta?" ori "Vreau decât să fiu ascultat". În aceste cazuri ar trebui, în fapt, folosit "doar": "Am doar o sută de lei" ori "Vreau doar să fiu ascultat".

De ce? Pentru că "decât" nu se poate folosi decât într-o construcţie negativă (aşa cum am făcut în propoziţia de faţă). Uzitarea corectă a lui "decât" este - folosind exemplele de mai sus - următoarea:

"Nu am decât o sută de lei" ori "Nu vreau decât să fiu ascultat".

Vedeţi? Nu e aşa de greu. Păcat că în zona Capitalei nu prea ajung teoriile astea legate de gramatică. Dar, nu disperăm, mai este timp!

Cuvântul săptămânii

PEDOGAMIE – conform DEX, pedogamia este procesul de amfimixie prin copularea gameţilor haploizi şi formarea zigotului. Termeni din biologie, dacă nu v-aţi prins. Ca să vă explic mai clar, amfimixia este procesul de înmulţire, gameţii sunt celulele şi zigotul este oul. Deci pedogamia este înmulţirea celulelor în vederea formării oului. Și nu este oul de găină!

Citit 1844 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2018 23:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.