Milionari gălăţeni în topul Forbes

Milionari gălăţeni în topul Forbes
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patronii companiei Arabesque, Virgil şi Angelica Rapotan, sunt cei mai bogaţi dintre gălăţeni, cu o avere de peste 110 milioane de euro * Pe locurile următoare se află Corneliu Istrate, patronul Vega Holding, şi Marian Băilă, proprietarul grupului de firme Mariano * În total, cei 9 gălăţeni din topul Forbes deţin o avere de peste 370 milioane euro! *

Companii de succes, afaceri pe bani grei, patroni cu stare – acestea ar fi câteva din condiţiile pentru a intra în topul milionarilor. Reputata revistă Forbes a realizat un astfel de clasament – „500 Miliardari 2009”, printre cei mai bogaţi oameni din România regăsindu-se şi nouă gălăţeni. Averea lor, în total, ajunge la 370 milioane euro!

Construcţii de milioane

Cei mai bogaţi gălăţeni sunt soţii Virgil (foto 2) şi Angelica Rapotan, ce au pus bazele companiei Arabesque, specializată în distribuţia de materiale de construcţii. Cu o avere estimată la 110-113 milioane euro, soţii Rapotan, se plasează pe locul 54 în topul Forbes.

Arabesque poate fi exemplul unei companii ce s-a dezvoltat frumos în timp. Înfiinţată în 1994, firma a pornit la drum cu un magazin deschis în zona Ultimul Leu şi a ajuns în prezent să aibă o cifră de afaceri de 550 milioane euro, cu filiale deschise în Ucraina, Bulgaria, Serbia şi R.Moldova.

Compania îşi continuă planurile de extindere şi în acest an, fiind prevăzute investiţii de nu mai puţin de 25 milioane de euro în deschiderea de noi magazine.

Afaceri la cheie

Cu afaceri în construcţii, turism şi imobiliare, Corneliu Istrate a reuşit să dobândească o avere de 65-67 milioane euro şi ocupă locul 90 în topul Forbes. Poate că poziţia ar fi fost şi mai bună, dar anul de criză şi restrângerea sectorului construcţiilor s-a resimţit la Vega Holding printr-o scădere în 2009 a cifrei de afaceri cu 20-30 la sută faţă de 2008, când a fost de 108 milioane euro. 

Un rol-cheie în derularea afacerilor Vega îl au marile proiecte de infrastructură, compania fiind implicată în lucrări precum cele de reabilitare a reţelei de apă a Galaţiului sau refacerea drumurilor urbane şi rurale.

Pe poziţia a treia în topul milionarilor gălăţeni şi pe poziţia 123 în topul Forbes se află Marian Băilă, proprietarul grupului de firme Mariano, cu o avere estimată la 47-50 milioane euro. Acesta ne-a declarat însă că averea sa este mult supraevaluată, plecându-se, probabil, de la faptul că nu are niciun fel de datorii.

Marian Băilă se poate lăuda cu faptul că nu a fost prins pe picior greşit de criza economică. El a simţit din timp că sistemul economic se află în suferinţă şi a avut grijă să scape de datoriile pe care le avea la bănci, la stat, la firmele de leasing sau la furnizori, iar afacerile din agricultură, imobiliare şi auto şi-au putut urma cursul fără probleme majore.

Afacerile din domeniul imobiliar, în ciuda crizei din acest an, sunt considerate de Marian Băilă ca fiind cele mai sigure pe termen lung, dat fiind faptul că nevoia de case va exista întotdeauna, chiar dacă profiturile nu vor mai fi la fel de mari.

Profit în industrie

Comerţul cu produse siderurgice s-a dovedit extrem de profitabil pentru Costel Miron, patronul grupului Mairon, acesta obţinând o avere de aproximativ 45 miloane euro (locul 130 Forbes).

Grupul Mairon deţine o suprafaţă de 350.000 mp în Galaţi, Iaşi, Găeşti, Cluj şi Timişoara. În toate aceste locaţii s-au pus bazele unor fabrici de ţevi sudate şi uzine de procesarea oţelului şi a betonului, în care, numai anul trecut, s-au investit 25 milioane euro. Grupul Mairon ţinteşte dezvoltarea producţiei pentru export, în special pentru pieţe precum cele din Germania, Olanda sau Cehia.

O ascensiune frumoasă a avut şi omul de afaceri Adrian Comşa, cu o avere estimată la 30-35 milioane euro (locul 170 Forbes), ce deţine firme specializate în construcţii, distribuţia energiei electrice şi comerţ.

Dintre toate, Adrian Comşa este cel mai mândru de realizările de la Menarom, firmă ce era în momentul preluării aproape pe marginea prăpăstiei, iar acum nu numai că şi-a revenit, dar a devenit şi foarte prosperă, intrând inclusiv în topul IMM-urilor.

Ca planuri de afaceri la această firmă, Adrian Comşa doreşte o diversificare a producţiei, astfel încât firma să nu mai fie atât de dependentă de zona navală.

Banul la ban trage

Pe locul 260 în topul Forbes se află Marian Andreev, cu o avere de aproximativ 22 milioane euro, cu afaceri în agricultură şi producţia de ulei. Andreev este acţionar majoritar la fabrica de ulei „Prutul” SA, companie prin care controlează şi 37 la sută din Comcereal SA Botoşani.

„Prutul” a finalizat anul 2008 cu un rulaj al afacerilor de aproape 80 milioane euro.

Andrei Lişinschi, cu o avere estimată la 17-18 milioane euro, se plasează pe locul 310 în topul Forbes. Trebuie spus că în grupul de firme Profiland-Intfor are loc şi o schimbare de ştafetă, Andrei Lişinschi junior preluând deja 75 la sută din acţiuni.

Compania s-a remarcat prin investiţiile de 30-35 milioane euro în achiziţionarea unei linii de tablă zincată, la care se adaugă o linie de tablă vopsită, un laminor şi o linie de decapare. Din păcate, lucrurile au luat o întorsătură nefavorabilă pe fondul problemelor apărute în asigurarea materiei prime, ajungându-se chiar la disponibilizări de personal.

Jucător important pe piaţa bursieră, Cătălin Chelu a acumulat o avere estimată la 13 milioane euro (locul 375 Forbes). Pentru anul 2008, firmele la care omul de afaceri este acţionar majoritar au obţinut în total o cifră de afaceri în jurul a 70-80 de milioane euro şi o rată a profitului de 6-7 la sută.

Nu în ultimul rând, în topul Forbes, pe locul 488, a intrat şi Petrică Herăscu, deţinătorul unei averi estimate la 7 milioane euro. Cele mai cunoscute gălăţenilor sunt firmele Galacta, Galmopan şi Alcom. Cea mai mare realizare din ultimul an a omului de afaceri este extinderea pe piaţa internaţională. Astfel, produsele gălăţene de panificaţie se regăsesc în magazinele din 16 ţări.

Una dintre „trăsăturile” interesante şi în acelaşi timp benefice ale afacerilor pe care le dezvoltă gălăţenii din acest top este miza pe producţie. Atâta timp cât aceste firme se dezvoltă, ele sunt o speranţă şi pentru noi locuri de muncă, impozite plătite la stat şi perspective pentru zona în care activează.

Nu-i rău să fie oameni cu bani în zonă, atâta vreme cât îi folosesc la ridicarea economică a Galaţiului. Fac, oricum, mai mult decât toţi politicienii care s-au ridicat la Dunărea de Jos.

Citit 4438 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.