Margareta Bălan, inginerul de pământuri

Margareta Bălan, inginerul de pământuri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* A ales între Galaţi şi… închisoare * Hidrogeolog: „În toată ţara, mai trăim cinci inşi la ora actuală care avem acest titlu” *

„Eu sunt inginer de pământuri şi tot ce-a fost în pământuri e făcut de mine” – la Galaţi multe blocuri, biserici, case,  au avut nevoie de mâna şi ochiul specialistului pentru a nu fi înghiţite de pământ sau a nu se surpa ca munca meşterului Manole…

Inginera Margareta Bălan este singurul expert şi verificator din Galaţi atestat Af (adică pentru terenuri de fundaţie) de către fostul MLPAT, acum Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

„Nu mai are nimeni în Galaţi această atestare. La Brăila există cineva, dar numai cu atestare de verificator.” În 1997, Ministerul Lucrărilor Publice a publicat un dicţionar al specialiştilor din ţară din care aflăm că a făcut studii şi cercetări pentru consolidarea  loessului (cea mai grea problemă pentru constructori şi pentru rezistenţa clădirilor la Galaţi), pentru folosirea zgurei etc.

Este membră a Societăţii Române de Geotehnică şi Fundaţii. 

„Eu sunt inginer, sunt şi hidrogeolog. În toată ţara, mai trăim cinci inşi la ora actuală care avem acest titlu… Institutul de Mine a scos o singură promoţie.” Anul trecut, la Timişoara, a primit o Diplomă de onoare la cea de-a XI-a conferinţă naţională de geotehnică şi fundaţii. Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a acordat o Diplomă de merit... 

Adusă cu forţa, rămasă din pasiune

„Am împlinit anul acesta 51 de ani de când sunt în Galaţi. În Institutul de Proiectări (actualul PROIECT S.A.) am muncit 34 de ani, din care 33   am fost şefa atelierului de proiectare.” 

Prahoveanca Margareta Bălan a venit la noi în 1957, după absolvirea facultăţii, Institutul de Mine din Bucureşti (ca inginer geolog şi hidrogeolog), doar forţată de legea de atunci.

„Eu am fost repartizată la Galaţi printr-un decret ministerial, când s-au înfiinţat institutele de proiectări regionale. O lună şi jumătate nu m-am prezentat la post. Şi atunci am primit  hârtie că va trebui să fac puşcărie dacă nu mă duc. Că aşa era decretul. 300 de arhitecţi şi 100 de ingineri din Bucureşti au fost trimişi în ţară ca să întărească institutele de proiectări regionale.”

Îşi aminteşte şi prima imagine a Galaţiului, cea din 1957, care a  oripilat-o: „Nu mi-a plăcut Galaţiul… Am făcut liceul la Ploieşti, am făcut o parte din liceu şi facultatea în Bucureşti şi nu era ce-am văzut eu aici!

Treceam pe stradă, stăteau golanii pe marginea trotuarului, mă trăgeau de haină, lucruri din astea care nu erau pe la Ploieşti… Nu mi-a plăcut, aş fi plecat pe loc, dar vă spun cinstit că eu fugeam de fapt de noroc: mie mi-a mers bine la Galaţi, din toate punctele de vedere!

Eram ingineră stagiară, mi-au dat o garsonieră imediat ce am venit, în centrul-centrului! Şi jumătate de salariu în plus faţă de leafa de stagiară , de 650 lei…” Dar, mai ales, şi-a făcut un nume!

„Decât să ne conducă o femeie”…

„Dar să ştiţi, ca femeie, n-am fost primită cu braţele deschise.  Auzeam: <> Le-am spus: <> Dar m-am înţeles până la urmă cu ei. Bărbaţii nu trebuie să ştie viaţa ta, să nu-ţi simtă slăbiciunile. ..”

Specialiştii nu se pensionează cu adevărat

Am reuşit să o prind liberă pe dna Bălan chiar înainte de a pleca la Brăila, unde fusese solicitată ca specialist. Este expert tehnic atestat, în 1997, de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, pentru rezistenţă şi stabilirea terenurilor de fundare a construcţiilor şi a masivelor de pământ. 

O căutasem pe specialista în fundaţii pentru că ştiam că poate să-mi spună foarte multe despre misterioasele hrube gălăţene, cu studiul  cărora s-a ocupat zeci de ani. Şi… m-am înşelat! Inginera mi-a vorbit nu numai despre hrube, ci despre atâtea subiecte interesante, încât vom avea nevoie de spaţiul  unui serial pentru a cuprinde măcar o parte…

(Va urma)

Explicaţie foto: Margareta Bălan - specialistul care "vede" în pământ ca prin sticlă…

Citit 2136 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.