Florin Mingireanu testează limitele spaţiului

Florin Mingireanu testează limitele spaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, secţia Planetarium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a găzduit un eveniment destinat pasionaţilor de astronomie, la 40 de ani de la primul pas al omului pe Lună.

Invitat să susţină o conferinţă pe această temă, gălăţeanul Florin Mingireanu, cercetător la Agenţia Spaţială Română, a găsit momentul prielnic să îi convingă pe cei peste 200 de tineri din sala Auditorium să nu elimine din priorităţile lor disciplinele din domeniul astronomiei.

A ales România

Absolvent al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, Florin Mingireanu s-a remarcat, de altfel, încă de pe băncile liceului. Pasionat de fizică şi inginerie aerospaţială, el obţinea zeci de diplome la concursuri naţionale şi internaţionale, la olimpiade şi campionate de aeromodelism.

Urmarea a venit firesc: este doctorand la Centrul de Tehnică şi Calcul al Universităţii Louisiana, iar specialiştii NASA l-au selectat, în urmă cu câţiva ani, pentru diverse colaborări. Momentan, lucrează, totuşi, în România.

“Multă lume mă întreabă de ce am ales să stau aici. Vreau să vă spun că am ales România atât din punct de vedere personal, cât şi profesional. Cine spune că aici domeniul astronomiei sau cel aero-spaţial nu este sprijinit şi nu are fonduri, se înşală. Am găsit foarte multă deschidere la Agenţia Spaţială Română şi finanţare din belşug de la Uniunea Europeană. Trebuie doar să ştii să faci un proiect viabil», spune cercetătorul.

El are în derulare trei astfel programe, fiind manager de proiect la toate trei.

Proiect ambiţios

În plus, gălăţeanul este implicat într-un alt proiect ambiţios care îşi propune ca, până în 2011, să realizeze o tehnologie ce va permite lansarea pe orbită a unor sateliţi mici, de maxim 10–15 kg.

“Aceşti sateliţi vor putea fi folosiţi în diverse domenii: semnal TV-radio, foto, transmitere de date. Vom efectua în curând o lansare-test, sub-orbitală (sub 120 km altitudine), să vedem cum se comportă racheta. Din păcate, nu putem face o lansare orbitală de pe teritoriul României, pentru că aria posibilă de aterizare a rachetei depăşeşte graniţele ţării. Încă mai avem de lucru”, a dezvăluit Florin Mingireanu, aflat în vizită, pentru o zi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Comentariu foto: Florin Mingireanu este membru de onoare a Clubului de Astronomie „Călin Popovici” din cadrul muzeului gălăţean

Foto: Florin Matei

Citit 1909 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.