Cum a nimerit orbu’ Brăila

Cum a nimerit orbu’ Brăila
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În topul celor mai ciudate expresii din limba română îşi are locul şi cea din titlu. Pentru că da, orbul a nimerit Brăila, la fel de mult cum este normal să îţi iei Bacăul cu cineva (adică să îţi găseşti naşul). Expresia din titlu este folosită, de multe ori, ca o încurajare pentru cineva care pleacă la drum, dar nu îşi găseşte curajul. Dar, de ce tocmai despre Brăila este vorba? Unii spun că este din cauză că Brăila este un oraş în care nu ai cum să te pierzi. Alţii, însă, merg pe firul legendelor.

Una dintre interpretările mai degrabă fanteziste ale expresiei este că, pe vremuri, Brăila era singurul oraş românesc port la Dunăre (un lucru fals, din capul locului), aşa că nici călătorii obişnuiţi, nici negustorii nu aveau cum să se rătăcească. Se prea poate, numai că, aşa cum subliniază Adrian Bucurescu pe blogul epochtimes-romania.com, dacă acceptăm că existau drumeţi nevăzători, ideea negustorilor orbi şi plecaţi dintr-un oraş în altul e mai greu de acceptat. Cel puţin, asta am aflat de la pastila de limbă a lui Radu Paraschivescu.

Există, însă, şi o sămânţă logică în această expresie. Explicaţia valabilă (prin aceea că e logică şi realistă) leagă denumirea oraşului Brăila de numele lui Louis Braille, un francez născut la începutul secolului al XIX-lea, la vreo patruzeci de kilometri de Paris. Dotat cu o inteligenţă excepţională, Braille a inventat alfabetul pentru orbi când avea doar şaisprezece ani, după ce, la vârsta de trei ani, orbise din cauza unui accident produs în atelierul tatălui său. După cum se ştie, alfabetul Braille are litere compuse din puncte ieşite în relief, pe care nevăzătorii le pot simţi cu vârfurile degetelor. Există aici un grup fundamental de puncte, cu şaizeci şi trei de combinaţii care se aranjează la rândul lor într-o varietate de feluri, alcătuind litere, numere, semne de punctuaţie şi chiar cuvinte foarte simple, cum ar fi "şi", "un" sau "o".

Cuvântul săptămânii

Rinotilexomanie - această tulburare mentală are un efect cel puţin dezgustător vizual. Cei care suferă de rinotilexomanie suferă, de fapt, de boala scobitului în nas, activitate pe care o practică oriunde, oricând, pentru simplul fapt că îi face să se simtă bine.

Citit 1734 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2018 17:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.