Expresiile sută la sută româneşti şi originile lor

Expresiile sută la sută româneşti şi originile lor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sunt sigur că sunteţi de acord cu mine când vă gândiţi la chinul prin care ar trebui să treacă străinii pentru a traduce câteva dintre expresiile româneşti, care fac referire la acţiuni cât se poate de banale. Una dintre ele este, spre exemplu, "a freca menta", care înseamnă, în termeni cât se poate de simplu, că un om stă degeaba. Ei, în articolul de astăzi o să vă spun de unde au plecat aceste expresii.

Când vorbim despre expresia "a avea scaun la cap" se cuvine a spune, încă de la început, că deşi prin "scaun" înţelegem îndeobşte o piesă de mobilier pe care se aşează o altă parte anatomică decât capul, în contextul de faţă este vorba de cu totul altceva. Adrian Toma, profesor de istorie de meserie, spune că "În vremea când a apărut această expresie - să tot fie vreo două secole - scaunul definea şi o instanţă, un tribunal, o judecătorie sau un consiliu de sfetnici domneşti. În esenţă, scaunul înseamnă înţelepciune, dreptate, chibzuinţă, aşa că oamenii l-au ataşat de cap, metaforic vorbind, pentru a arăta că acea persoană este cu o minte deosebită, nu că ar umbla la propriu cu un scaun pe creştet, ceea ce numai dovadă de înţelepciune n-ar fi".

Revenind, însă, la "a freca menta", este important să ştim că originile expresiei sunt în Grecia Antică. În acele vremuri, exista obiceiul ca masa să fie frecată cu mentă, pentru a-i oferi un miros plăcut. Familiile înstărite de români, în permanență amatoare de rafinamente și etichete de comportament în societate, au adoptat cu iuțeală acest obicei de a freca masa cu frunze de mentă, care să dea un miros plăcut încăperii și senzația de răcoare pe timpul caniculei verii. Din acest moment, începe modificarea înțelesului expresiei prin faptul că mulți slujitori de casă preferau frecatul meselor cu mentă, ore în șir, în locul muncilor grele precum tăiatul lemnelor, căratul apei etc. Deci, nu e chiar stat degeaba, dar e vorba de pierdut timpul cu treburi uşoare.

Cuvântul Săptămânii

Dromomanie - aţi simţit vreodată nevoia urgentă de a pleca de acasă şi a merge, fără ţintă, câteva ore bune? Sau poate chiar zile în şir? Ei bine, s-ar putea să suferiţi de dromonaie, Este un simptom al unor bolnavi psihic, manifestat printr-un impuls irezistibil de a vagabonda.

Citit 2409 ori Ultima modificare Joi, 19 Aprilie 2018 20:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.