Eclipsa totală de Lună, fotografiată la Nicoreşti

Eclipsa totală de Lună, fotografiată la Nicoreşti
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Din păcate, norii ne-au pus beţe-n roate la Galaţi la "cel mai important eveniment astronomic al anului vizibil din România": eclipsa totală de Lună, din seara şi noaptea de vineri, 27 iulie - cea mai lungă eclipsă totală de Luna din secolul XXI.

Eclipsa a putut fi însă observată din alte zone din Europa, Africa, Asia, Oceanul Indian, America de Sud, Oceanul Atlantic, Antarctica, dar şi de la… Nicoreşti, comună din judeţ în care marea eclipsă a fost surprinsă, printre nori, de un vechi prieten al ziarului nostru, maestrul fotograf Henri Codenie. Belgianul stabilit în România, care a fotografiat ani buni şi în fascinanta Indie, după ce a lucrat la Ministrul Culturii de la Bruxelles, surprinde frecvent oameni şi locuri din Nicoreşti, Tecuci sau Galaţi.

Acum ne-a trimis o imagine surprinsă cu aparatul său fotografic şi ne-a informat că "Luna sângerie", din partea de sus stânga a imaginii, a atins maximul la Nicoreşti la ora 23 şi 50 de minute. Luna şi planeta Marte s-au aliniat apoi la ora 1 şi 30 de minute, pentru acelaşi punct de observaţie din judeţ.

Din datele primite de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" şi Astroclubul "Călin Popovici", eclipsa a atins maximul la ora 23 şi 21 minute, iar planeta Marte a fost vizibilă "toată noaptea, în condiţii foarte bune".

Citit 5689 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 13:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.