Lajkó, țigan în cosmos, o dramedie a trecutului socialist

Lajkó, țigan în cosmos, o dramedie a trecutului socialist
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dramedia maghiară "Lajkó", țigan în cosmos lansată pe 7 septembrie în unele cinematografe din București și din țară, se inspiră din "Martorul" lui Bacsó Péter (1969) și prezintă trecutul socialist prin prisma satirei, fiind în același timp și povestea unui pilot de avion utilitar care are visuri imposibile.

La începutul anului 1957, URSS decide să aleagă Ungaria din tot blocul socialist și să-i dea șansa de a participa la selecția primului cosmonaut al lumii, care urmează să fie și primul om în spațiu. Tovarășul Karmazsin Jenő, președintele Cooperativei "Nămolul Roșu" din Kunmadaras, știe cine ar putea fi candidatul ideal pentru călătoria cea mare: Serbán Lajos, adică Lajkó, cum îi spune toată lumea, care este fascinat de stele încă de când era copil mic.

Iată ce a scris presa maghiară despre filmul lui Lengyel Balázs, la data premierei lui în Ungaria:

"Filmul "Lajkó" ("Un țigan în spațiu") este pur și simplu splendid! De mult nu ne-am distrat așa copios pe tema istoriei alternative, spusă sub forma unei povești cu umor negru, absurd.. ", notează Roland Balogh, pentru publicația Magyar Nemzet.

"Primele 5-10 minute ale filmului m-au dat peste cap (dar în sens pozitiv), iar după aceea povestea m-a cucerit definitiv, nici nu pot să-mi amintesc când m-am distrat așa de bine ultima dată la o comedie ungurească. Meritul său este faptul că diferă complet de tot ceea ce am văzut în ultimii ani", scrie criticul maghiar László Szily.

"(…) Notele de comedie, concentrația de culori pastelate ne duc cu gândul la lucrările geniale ale lui Wes Anderson. "Lajkó" seamănă cu filmele sale și prin tonalitatea sa: oferă distracție maximă, tratând o temă care nu părea nicicum atât de haioasă în timpul ocupației sovietice. Totuși, Ungaria a fost/este "cea mai veselă baracă a blocului comunist", scrie hetediksor.hu. "(…) Cei care gustă umorul, destul de radical pentru cinematografia maghiară, nu au voie să rateze acest film", atrage atenția publicația 24.hu.

"Ce să mai zic de interpretarea artistică! Tăcutul Lajkó (Keresztes Tamás) pare să fie un pustnic din lumea lui Kafka, iar tovarășul Karmazsin (Gyabronka József) ne oferă un exemplu strălucit pentru figura funcționarului de partid, măcinat de gânduri, dar dedicat trup și suflet unei cauze. Dar am putea aminti și mama lui Lajkó (Papadimitriu Athina) sau colosul feminin Helga (Anna Böger), o "creație" a doctorului Mengele, precum și figura tovarășului Brejnev (Bohdan Benyuk), de care se teme toată lumea. Această (pseudo)istorie fantastică prinde viață tocmai prin galeria personajelor memorabile", scrie publicația Magyar Nemzet.

"Din punct de vedere tehnic, Valcz Gábor se apropie de perfecțiune (vai, acel placaj de lemn tipic socialist!), iar costumele lui Sinkovics Judit sunt incredibile (mai ales costumul reptilă al lui Keresztes, spre finalul filmului). Muzica lui Balázs Ádám devine pe alocuri un pic prea stridentă, dar în principiu este în acord cu atmosfera filmului, iar imaginile lui Réder György oferă un cadru unitar și coerent peliculei", notează website-ul revizoronline.com.

"...Este vorba de o idee absolut originală și curajoasă, care ne prezintă o satiră fără corectitudine politică și fără manierisme; este un film care merită văzut", scrie widescreen.hu.

Citit 2201 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Septembrie 2018 18:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.