Eu însuşi sau eu însumi? Care este varianta corectă şi cum ne dăm seama!

Eu însuşi sau eu însumi? Care este varianta corectă şi cum ne dăm seama!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Până acum, sunt sigur că ştie toată lumea de noua gafă a Vioricăi Dăncilă, care a făcut un dezacord de toată frumuseţea. Asta nu mai este o ştire, însă ne deschide calea către o nouă lecţie de gramatică. Iată declaraţia: "A fi educator, învățător sau profesor înseamnă ca tu însuși să înveți zi de zi și să ții pasul cu noi metode de predare, mai atractive și mai apropiate de copii și de tineri".

V-aţi prins, da? Hai să vedem acum şi cum este corect. După cum învăţăm la şcoală, în limba română, însumi/însămi, însuţi/însăţi, însuşi/însăşi etc. sunt forme ale pronumelui de întărire, care are rolul de a pune în evidenţă, de a sublinia persoana la care se referă. Acestea provin din vechiul pronume însu (însă), din care au derivat şi pronumele dânsul/dânsa, la care se adaugă formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv - mi, ţi, şi, ne, va, le : însumi, însăţi, însuşi, înşine, înşivă, înşişi, însămi, însăţi, însăşi, însene etc.

Greşelile în utilizarea adjectivului pronominal de întărire pot să intervină când nu se face corect acordul acestuia, în gen, număr şi caz, cu substantivul sau pronumele pe care îl însoţeşte. Astfel, forma corectă a declaraţiei premierului ar fi fost "(…) înseamnă că tu ÎNSUŢI să înveţi zi de zi şi să ţii pasul cu noi metode predare, mai atractive şi mai apropiate de copii şi de tineri". Măcar de i-ar fi scrise discursurile corect din punct de vedere gramatical.

Pentru feminin, formele corecte sunt: mie însemi, ţie înseţi, ei (Mariei) înseşi. Adjectivul pronominal de întărire care determină un substantiv neutru are, la singular, formă de masculin, iar la plural, formă de feminin: grupul însuşi/grupurile înseşi.

Prin urmare, este de ajuns să fim atenţi la genul şi numărul substantivului pe care îl însoţeşte adjectivul pronominal de întărire (sau la cele ale substantivului înlocuit de pronumele determinat), pentru a alege forma corectă.

Citit 5115 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2019 18:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.