Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Până acum, sunt sigur că ştie toată lumea de noua gafă a Vioricăi Dăncilă, care a făcut un dezacord de toată frumuseţea. Asta nu mai este o ştire, însă ne deschide calea către o nouă lecţie de gramatică. Iată declaraţia: "A fi educator, învățător sau profesor înseamnă ca tu însuși să înveți zi de zi și să ții pasul cu noi metode de predare, mai atractive și mai apropiate de copii și de tineri".

V-aţi prins, da? Hai să vedem acum şi cum este corect. După cum învăţăm la şcoală, în limba română, însumi/însămi, însuţi/însăţi, însuşi/însăşi etc. sunt forme ale pronumelui de întărire, care are rolul de a pune în evidenţă, de a sublinia persoana la care se referă. Acestea provin din vechiul pronume însu (însă), din care au derivat şi pronumele dânsul/dânsa, la care se adaugă formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv - mi, ţi, şi, ne, va, le : însumi, însăţi, însuşi, înşine, înşivă, înşişi, însămi, însăţi, însăşi, însene etc.

Greşelile în utilizarea adjectivului pronominal de întărire pot să intervină când nu se face corect acordul acestuia, în gen, număr şi caz, cu substantivul sau pronumele pe care îl însoţeşte. Astfel, forma corectă a declaraţiei premierului ar fi fost "(…) înseamnă că tu ÎNSUŢI să înveţi zi de zi şi să ţii pasul cu noi metode predare, mai atractive şi mai apropiate de copii şi de tineri". Măcar de i-ar fi scrise discursurile corect din punct de vedere gramatical.

Pentru feminin, formele corecte sunt: mie însemi, ţie înseţi, ei (Mariei) înseşi. Adjectivul pronominal de întărire care determină un substantiv neutru are, la singular, formă de masculin, iar la plural, formă de feminin: grupul însuşi/grupurile înseşi.

Prin urmare, este de ajuns să fim atenţi la genul şi numărul substantivului pe care îl însoţeşte adjectivul pronominal de întărire (sau la cele ale substantivului înlocuit de pronumele determinat), pentru a alege forma corectă.

Citit 502 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2019 18:55

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro