Topul cuvintelor pe care le folosim greşit zilnic

Topul cuvintelor pe care le folosim greşit zilnic
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Aveţi cu siguranţă câte un prieten căruia îi face mare plăcere să vă corecteze cu fiecare ocazie, însă cumva nu reuşiţi să scăpaţi de folosirea greşită a unor cuvinte. Corect? Astăzi o să facem topul acelor cuvinte pe care nu reuşim să le folosim corect în vorbirea curentă, deşi nu sunt deloc grele.

Pe locul 1 este, cu siguranţă, “vroiam”. Evident, forma corectă este “voiam” sau “vream”, pentru că în limba română nu există verbul “a vroi”. De altfel, “vroiam” nu este altceva decât o combinaţie între cele două forme corecte ale verbului, “voiam”+”vream”. Partea proastă este că sună extrem de urât.

Nici “hilar” nu este corect, deşi unele situaţii ne fac să spunem că aşa sunt. Forma corectă este “ilar”. Hilarul este ceva ce aparţine hilului. Iar hilul este, conform DEX, o porțiune la suprafața unui organ spongios în care pătrund vasele sangvine și nervii.

Nici cu verbele nu ne descurcăm prea bine în vorbirea curentă. Auzim des “va cade”, “ne va place”, etc. Numai că aceste forme nu sunt corecte. “Responsabilitatea va cade pe umerii lui” nu este o formă de vorbire corectă. Ideal ar fi să folosim “va cădea”, “ne va plăcea”, etc. Nu e greu!

Până şi vorbirea de cartier este greşită. “Jmecher” este, aşa cum v-aţi aşteptat, greşit. Forma corectă este “şmecher”, aşa cum se şi pronunţă, de altfel. Derivaţia de la “şmecher” la “jmecher” vine din cauza dificultăţilor de pronunţie pe sunetele complementare S/Z şi Ş/J.

Dar preferatul meu este de departe “fortuit”. Folosit mai ales de politicieni, pentru că ei cred că înseamnă “forţat”. Cu toate astea, “fortuit” este sinonim cu întâmplător. Aşa că “Am fost fortuit de împrejurări să fac acest lucru” este o exprimare nefericită.

Dacă mai aveţi sugestii de teme pe care să le abordăm, ne puteţi scrie pe adresa de e-mail a redacţiei. Până data viitoare, nu uitaţi că, fie că vorbim de greşeli gramaticale, de vorbire sau de scriere, important este să le evităm. Mai bine gândim de două ori înainte de a face o greşeală.

Citit 2324 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2019 17:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.