Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
2 comentarii

Tânărul regizor de film gălăţean Radu Mihail Savin şi-a propus să realizeze un scurtmetraj despre Revoluţia din decembrie 1989 dintr-o perspectivă inedită, pe care, ulterior, vrea să-l dezvolte într-un lungmetraj.

Cum filmul este despre mentalităţile comuniste care sunt încă vii şi astăzi, echipa are nevoie de sprijinul financiar al iubitorilor artei cinematografice, astfel încât să nu apeleze la instituţiile de cultură care ar putea altera proiectul.
"Nu am dorit să apelăm la finanțarea instituțiilor publice de cultură, pentru a nu fi supuși în vreun fel unei presiuni exterioare care ar fi putut altera autenticitatea filmului. De aceea vom putea realiza acest film numai cu sprijinul tău", scrie echipa pe https://www.sprijina.ro/cauze/scurtmetraj, pagină unde se găsesc toate detaliile.
Pentru fiecare sumă donată, echipa de filmare oferă la schimb ceva: bilete la premieră, întâlniri cu echipa, participarea la petrecerea de lansase a scurtmetrajului, chiar şi participarea la filmări.
Scurtmetrajul "N-a fost. Este și va fi" vorbește despre mentalitățile oamenilor din comunism, care s-au păstrat până astăzi. Pe 17 decembrie 1989, în a doua zi de revoluție din Timișoara, dintr-o întreprindere se fură portretul lui Ceaușescu. Fiind presat de un control iminent al cadrelor de Securitate, directorul trimite doi muncitori să fure portretul aflat în școala din apropiere.
"Povestea este reală și a fost culeasă și scrisă de Cristi Vicol, un tânăr scriitor timișorean cu care împărtășesc aceeași pasiune pentru istoria recentă și cum ea ne afectează viețile și în prezent. Am crescut fără cinematograf în Galați, ultimul film văzându-l la Cinema Central când aveam şapte ani. Faptul că mult timp nu am avut acces la filme pe ecran mare, mi-a creat o curiozitate puternică de a explora domeniul audiovizual. În 2014, intrarea la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secția Regie de Film, a fost confirmarea că o carieră în film este posibilă. De atunci, am reușit să fac parte din multe echipe de producție care au filmat în București, de la filme americane la reclame difuzate la televizor, toată această experienţă fiind acum o bază solidă pentru proiectul meu", povesteşte Radu Mihail Savin despre sine şi despre cum a ajuns la acest film de suflet.

Citit 2690 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:25

2 comentarii

 • postat de Realitatea Duminică, 10 Ianuarie 2021 19:03 93.122.248.*** Link la comentariu
  4
  3

  DiG24 informează astăzi 10-01-2021:

  Avarie de amploare în București, în prag de cod galben: 450 de blocuri nu au deloc apă caldă și căldură, alte câteva sute sunt afectate

  449 de blocuri din sectorul 3 au rămas fără căldură şi apă caldă, iar în cazul altor câteva sute de blocuri din sectoarele 2 şi 3 căldura şi apa caldă sunt furnizate sub parametri.


  Domnule cineast, nu este 1989, dar ACUM este 2021 în democrația promisă. Înainte de 1989 acest lucru era de neconceput, toată lumea avea un loc de muncă, în fiecare seară cu familia și copiii, nu la 3.000 de km de casă pentru a fi tratați ca inferiori.
  Gândiți-vă la Pentagon - Washingtonul revoltă armele și piesa din 1989 devine clar vizibilă. Moronii cu un coeficient de inteligență scăzut urmează apelul unui psihopat înfometat de putere și cred că câștigă la loterie. Tot în 1989, a existat un singur câștigător care să fie președinte, urmat de politicieni inabordabili care să-și lingă fundul. Acum fără apă fierbinte.

  Raportează
 • postat de Realitatea Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 13:57 93.122.251.*** Link la comentariu
  3
  10

  Mentalitățile comuniste nu sunt moarte, trăiește în cadrul administrației și al partidelor politice. „Familia proprie și prietenii mai întâi”. Orașele mari nu au încălzire, apă caldă și adesea potabilă. Oamenii își dau demisia fără protest și afirmă că nu a existat niciodată o revoluție, poate o piesă regizată așa cum am văzut la Washington. Un film despre lupii politici și administrativi ar fi mai potrivit, un film despre modul în care populația ar trebui să se vândă ca sclavi în străinătate, deoarece s-au născut într-o familie greșită, astfel încât să nu existe niciun lucru pentru ei.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.