Garda Elvețiană, cea mai veche armată permanentă din lume

Garda Elvețiană, cea mai veche armată permanentă din lume
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu o istorie care datează de peste cinci secole, Garda Elvețiană Pontificală este în același timp cea mai veche, dar și cea mai mică armată permanentă din lume. Soldații Papei sunt cunoscuți atât pentru pregătirea lor ireproșabilă, cât și pentru uniformele inconfundabile. Tinerii elvețieni din Garda Pontificală au ca sarcini străjuirea porților Vaticanului și protejarea Sfântului Scaun, scrie Historia.ro.

"Helveţii sunt un neam de războinici, faimos pentru vitejia soldaţilor lui", scria marele istoric roman Tacitus, încă din primul secol al erei noastre. În secolele XV-XVI, elveţienii erau într-adevăr cei mai buni mercenari ai vremii, fără cavalerie, cu artilerie puţină şi cu o tactică de luptă superioară tuturor celorlalte.

Când Elveţia de astăzi era doar o regiune săracă şi suprapopulată, bărbaţii din inima Alpilor alegeau să devină mercenari în slujba unor puteri străine: din cei 500.000 de locuitori ai Confederaţiei elveţiene, 15.000 erau mercenari. Reputaţia şi pregătirea mercenarilor elveţieni au atras, astfel, interesul puterilor europene.

Cum au ajuns mercenarii la picioarele Papei

Mercenarii elveţieni au fost angajaţi şi de către diverşi Papi - Papa Sixt al IV-lea încheie o alianţă cu Confederaţia elveţiană în 1497, reînnoită apoi de Papa Inocenţiu al VIII-lea şi de Papa Alexandru al VI-lea. Oficial, certificatul de naştere al Gardei Elveţiene Pontificale s-a semnat la 22 ianuarie 1506, când 150 de soldaţi elveţieni conduşi de căpitanul Kaspar von Silenen, din cantonul Uri, au trecut pe sub Porta del Popolo şi au primit binecuvântarea Papei Iulius al II-lea. Se întâmpla la apusul soarelui. Ulterior, în 1512, Papa le-a acordat titlul de "Apărători ai libertăţii Bisericii".

Un eveniment crucial în istoria Gărzii Elveţiene a avut la 6 mai 1527. Momentul a rămas cunoscut în istorie sub denumirea de "Sacco di Roma", respectiv jefuirea Romei. Dimineaţa, căpitanul Carol III, Duce de Bourbon, a ordonat trupelor Sfântului Imperiu Roman să lanseze o serie de atacuri asupra Romei. Deşi căpitanul a murit la Porta del Torrione, mercenarii spanioli şi-au continuat asaltul, invadând Borgo Santo Spirito şi Borgo San Pietro. Garda Elveţiană a încercat să ţină piept invadatorilor, sub conducerea căpitanului Kaspar Röist. Căpitanul şi 47 de soldaţi au fost ucişi de spanioli, astfel că responsabilitatea de a-l apăra pe Papa Clement al VII-lea le-a revenit celor 42 de soldaţi supravieţuitori. Hercles Göldli a preluat comanda şi a reuşit să îl salveze pe Papă, care s-a retras la Castelul Sant’Angelo.

Timp de opt zile, hoarda de sălbatici a comis tot soiul de ilegalităţi, de la furturi la masacre şi alte sacrilegii. În urma jefuitorilor au rămas 12.000 de morţi, iar mercenarii spanioli au plecat cu o pradă de zece milioane de ducaţi.

Excepția din Constituție

În 1874, elveţienilor nu li s-a mai permis să devină mercenari. Constituţia elveţiană a fost amendată, iar noua lege interzicea recrutarea elveţienilor de către puteri străine - deşi voluntariatul pentru armate străine a continuat până în 1927. Totuşi, singura excepţie de la această lege s-a aplicat Gardei Elveţiene Pontificale. Motivul: cu patru ani mai devreme, în 1870, fusese desfiinţată puterea seculară a Bisericii, odată cu unificarea statelor italiene sub conducerea regelui Victor Emanuel al II-lea. Atunci, soldaţii care se aflau în slujba Statelor Papale au fost înlăturaţi, iar la Vatican a rămas numai Garda Elveţiană, aflată în slujba exclusivă a Papei.

Soldaţii din slujba Suveranului Pontif

În amintirea bravilor soldaţi care s-au jertfit pentru protejarea Papei în 1527, depunerea jurământului de către noii recruţi are loc annual pe 6 mai. Garda Elveţiană Pontificală este o armată mică, dar exclusivistă. Pentru a fi recrutat, trebuie să fii bărbat de naţionalitate elveţiană, catolic, mai înalt de 1,74 m, tânăr (între 19 şi 30 de ani), necăsătorit, sănătos - atât fizic, cât şi psihic - şi cu o reputaţie ireproşabilă. Este necesară şi satisfacerea stagiului militar în Armata Elveţiană, la finalul căruia se obţine "Certificatul de bună purtare".

Uniforma

Uniforma Gărzii Elveţiene Pontificale este una dintre cele mai cunoscute din lume şi mulţi turişti la Vatican o consideră o atracţie în sine. Uniforma de gală este de inspiraţie renascentistă şi a fost creată de comandantul Jules Repond, în 1914. Acesta a introdus beretele negre şi a înlocuit gulerul pliat cu cel alb, care este purtat şi astăzi.

Citit 2654 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2021 19:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.