Baie turcească veche de 800 de ani, găsită în Spania

Baie turcească veche de 800 de ani, găsită în Spania
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un hamam (baie turcească) din secolul al XII-lea, perfect conservat, a fost descoperit, în timpul lucrărilor efectuate, vara trecută, într-un bar din Sevilla, în sudul Spaniei. Clienţii vor avea astfel ocazia nu doar să se relaxeze la mesele localului, ci și să admire picturi şi ornamente islamice, potrivit AFP, citată de News.ro.

Lucarna în formă de stea, o fereastră amenajată în acoperișul vechii băi turcești, a apărut după primele lovituri de ciocan. Alvaro Jimenez, arheologul numit să asiste la începutul lucrărilor în această zonă protejată din cauza proximităţii faţă de Catedrala din Sevilla, nu se aştepta la o astfel de descoperire, a povestit el, pentru AFP.

Au urmat alte 87 de luminatoare, de stele, de octogoane desenând un cer înstelat în acest bar în stil arab numit Girlada - precum vechiul minaret al moscheii din Sevilla. Muncitorii au descoperit numeroase picturi în localul de 202 metri pătraţi, un hamam cu o cameră rece, una caldă şi alta fierbinte.

Băile termale, vechi de peste 800 de ani, cu picturi, sculpturi şi decoraţiuni murale, au fost păstrate în timp datorită unui arhitect de la începutul secolului XX, Vicente Traver, care a ascuns în 1928 aceste decoraţiuni şi lucarne, pe când construia alte două etaje ale clădirii unde a fost făcută descoperirea arheologică. "Acest patrimoniu, pe care noi îl credeam distrus, trebuie să recunoaştem că l-a salvat (făcând referire la Vicente Traver -  n.red.)", a continuat Alvaro Jimenez. "L-a găsit şi l-a conservat pentru viitor".

Sevilla, capitala unui imperiu musulman

În secolul al XII-lea, mai exact în 1147, Sevilla a fost cucerită de dinastia Almohadă (dinastie musulmană marocană). Orașul spaniol a devenit astfel una dintre cele două capitale ale imperiului fondat în Maroc, împreună cu orașul Marrakech.

"Catedrala din Sevilla a fost ridicată pe vestigiile moscheei almohade Aljima, construită între 1172 şi 1198" şi "aceste băi se găsesc din plin în această zonă a oraşului, pe care almohazii au făcut-o monumentală şi pe care au transformat-o în centru politic, religios, economic", aminteşte Alvaro Jimenez.

Deasupra mozaicurilor deja prezente înainte de renovare sunt acum vizibile ziduri cu ornamente și bolţi albe, gravate.

Barul, care ar urma să-şi deschidă în curând porţile, a devenit un muzeu viu, pe de-a-ntregul refăcut într-un stil curat, care pune în valoare istoria locului şi unde clienţii vor putea să se relaxeze aşa cum se făcea, în altă manieră, acum opt secole.

Opt secole de dominație în sud-vestul Europei

Musulmanii, numiți și omeiazi, au pus pentru prima oară piciorul în Peninsula Iberică la jumătatea anului 710. Un an mai târziu, sarazinii (nume dat, în Evul Mediu, musulmanilor din vestul Europei) au învins decisiv armata vizigotă (populație migratoare de origine germanică) care se afla pe acest teritoriul. Musulmanii au cucerit astfel Spania, iar o bună parte din peninsulă a devenit provincie califală, cunoscută sub numele de "Al-Andalus". Teritoriul a rămas sub influență musulmană pentru următoarele opt secole, până în 1492.

La două decenii după ce au pus stăpânire pe noul teritoriu, armatele arabe și berbere se aflau deja în sudul Franței. Aici, în 732, are loc o confruntare armată importantă cu armatele france conduse de Charles Martel. Sarazinii sunt înfrânți în confruntare, fiind astfel definitiv opriți din planurile de cucerire a noi teritorii din Europa. Dacă armatele musulmane ar fi câștigat la Poitiers, mulți istorici sunt de părere că Europa ar fi fost în mai mare măsură islamizată, în dauna creștinismului.

Citit 1226 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2021 22:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.