Asteroid potenţial periculos, în vizorul astronomilor gălăţeni

Asteroid potenţial periculos, în vizorul astronomilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Asteroidul (99942) Apophis a fost observat în noaptea de 26-27 februarie 2021, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, de către Ovidiu Tercu - coordonatorul observatorului, Gabriel Neagu și Ana Lupoae, membri ai Astroclubului ”Călin Popovici”. La nivel mondial, s-a organizat o campanie de observare a acestui asteroid, de către International Asteroid Warning Network (IAWN). Această rețea este un parteneriat între agenții spațiale, instituții științifice, observatoare astronomice şi astronomi amatori.

Pe 6 martie 2021, la ora 1 și 6 minute (UT), Apophis va trece prin apropierea planetei noastre, la o distanță de 16,85 milioane de kilometri, echivalentul a 43,89 de distanțe Pământ-Lună. Viteza acestui asteroid în acest moment va fi de aproximativ 4,658 km/s. Asteroidul Apophis face parte din categoria asteroizilor potențial periculoși, Potentially Hazardous Asteroids (PHAs). Un asteroid se numește potențial periculos dacă îndeplinește în același timp două condiții: distanța minimă între orbita asteroidului și orbita Pământului să fie mai mică de 7,5 milioane de km, ceea ce înseamnă aproximativ 19,5 distanțe Pământ-Lună, şi diametrul asteroidului să fie mai mare de 140 de metri.

Asteroidul Apophis este un asteroid ce orbitează Soarele în apropierea Pământului. Majoritatea asteroizilor au orbitele situate între orbitele planetelor Marte și Jupiter. Apophis a fost descoperit în anul 2004, la Kitt Peak National Observatory din SUA, iar în anul 2013 a fost observat prima oară și de la Galați. Observațiile astrometrice realizate atunci au contribuit la determinarea unei orbite cât mai precise pentru acest asteroid. Perioada de rotație în jurul Soarelui este de 0,89 ani tereștri, iar diametrul estimat al acestui asteroid este cuprins între 220 și 680 m.

În anul 2029, asteroidul Apophis va trece din nou prin apropierea Pământului, distanţa estimată fiind de numai 31.200 de kilometri, astfel că Apophis a fot inclus în categoria asteroizilor potențial periculoși.

Citit 1931 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Martie 2021 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.