Sistemul de notare aplicat de Centrul Național al Cinematografiei, criticat dur

Sistemul de notare aplicat de Centrul Național al Cinematografiei, criticat dur
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sistemul de notare aplicat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în concursurile de proiecte a fost un subiect discutat pe scena galei de încheiere a celei de-a 20-a ediţii a Festivalului de Film Transilvania (TIFF), unde cineastul Nae Caranfil, recompensat cu premiul de excelenţă, l-a criticat.

„Ce semnifică termenul de excelenţă?”, şi-a început Caranfil discursul. „Există peste tot în lume calificative care pornesc de la nesatisfăcător şi urcă la satisfăcător, bine, foarte bine şi, într-un final apoteotic, excelent. Excelent ar trebui să însemne, deci, nota 10”.

El a amintit de vremea când era şcolar şi imita semnătura tatălui lui pe carnetul de note. După ce a fost descoperit, a primit o pedeapsă „drastică” - două săptămâni fără mers la cinema -, dar şi o înţelegere: „Primeam permisiunea să semnez în locul lui tata, dar numai pentru nota 10”.

„Asta m-a stimulat. Un 10 echivala cu ceea ce ar însemna azi un premiu la un festival de film. Dar am să vă dau o veste tristă: chiar şi cu acest premiu în braţe, eu nu sunt un regizor de nota 10, sunt un regizor de nota 5,86. Da, acesta este punctajul care mi s-a acordat conform unui algoritm savant construit de juriul concursului de proiecte cinematografice derulat, ca în fiecare an, de CNC. 5,86 este punctajul meu actual ca regizor şi nu dintr-un maxim de 10, ci dintr-un maxim de 20. În urma acestui punctaj ruşinos, finanţarea proiectului meu a fost respinsă”.

Citit 1124 ori Ultima modificare Luni, 02 August 2021 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.