Ce să faci şi ce să nu faci de ziua de naştere

Ce să faci şi ce să nu faci de ziua de naştere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ziua de naştere, sărbătorită astăzi, cu mai mult sau mai puțin fast, de aproape toată lumea, a avut semnificaţie, fiind asociată cu diverse superstiţii şi tradiţii din antichitate, încă de când oamenii au început să îşi descifreze destinul ținând cont de mişcarea stelelor şi a planetelor. De aceea, a căpătat o importanță tot mai mare să îţi ştii momentul exact al naşterii, anul, ziua, şi chiar ora când ai venit pe lume.

Mulţi istorici cred că tradiţia sărbătorii sau a petrecerii de ziua de naştere este originară din Europa și a fost menită să apere sărbătoritul de spiritele rele. Cum acestea aveau șanse mai mari să îți ajungă în preajmă în ziua în care fuseseși născut, era bine să fii înconjurat de cei care te iubeau cel mai mult și cel mai sincer: membrii familiei și prietenii adevărați. De aceea, e foarte important să ne gândim ce contează mai mult: o petrecere mare cu zeci de persoane sau una restrânsă, dar cu oameni care chiar ne iubesc? Și urările transmise de ziua de naștere au potenţialul de a proteja o persoană de spiritele malefice, de aceea este important să fie făcute cu sufletul curat.

Se pare că petrecerile dedicate zilei de naştere din timpurile moderne îşi au originea în Germania timpurie, când copiilor li se ofereau, cu acest prilej, cadouri şi o prăjitură  mare împodobită cu lumânări aprinse. Dar germanicii nu au fost, cu siguranță, primii care sărbătoreau zilele de naștere. Faraonii egipteni făceau asta cu mare fast, pentru ei înșiși, la fel și nobilii romani, serbarea fiind asociată cu puterea și statutul social al sărbătoritului.

Tortul aniversar, între dorinţe nespuse şi mesaje norocoase

În ceea ce privește tortul aniversar, obiceiurile sunt multe, dar unul se desprinde cu ușurință și mulți dintre noi ni-l amintim din propria copilărie. Dacă părinţii pun pe tortul aniversar o lumânare în plus faţă de anii împliniți de copil, ei încearcă să influențeze soarta, astfel încât copilul să le fie sănătos încă un an, până la următoarea aniversare. În plus, tradiția punerii unei dorințe și a suflatului în lumânări este una care se păstrează și la maturitate.  Dacă reuşim să stingem dintr-o singură suflare lumânările de pe tortul nostru aniversar, dorința cea mai mare, ținută secretă, se va îndeplini.

Dacă blatul tortului pentru ziua de naştere nu creşte sau nu se coace cum trebuie, e semn că în următorul an aniversatul va avea necazuri. Un tort fără coacere și, implicit, fără creștere, ar putea evita supărările aniversare.

La vechii greci, ziua zeiţei lunii și a vânătorii, Artemis, era sărbătorită an de an prin aducerea drept ofrande a unor prăjituri în formă de semilună, ornate cu lumânări aprinse, unii istorici crezând că de aici provine obiceiul tortului aniversar. În plus, în mai multe religii, există mențiunea în cărțile sacre că literele sau cuvintele scrise pe mâncare și înghițite dăruiesc din puterea semnificației lor persoanei căreia îi sunt adresate și care le mănâncă, acesta fiind un motiv pentru care se scrie "La mulţi ani!" pe tortul aniversar.

Când să faci petrecerea, în ziua respectivă, înainte sau după

Deşi vremurile pe care le trăim nu mai sunt foarte benefice sărbătoririi, conform unei alte superstiţii, dacă laşi să treacă ziua ta de naştere fără a te gândi la ea, vei muri înainte de a ajunge la următoarea ta aniversare, ceea ce pare un motiv serios pentru a celebra, totuşi, într-un fel.

Atenţie la moment, însă. Dacă dai o petrecere de ziua ta înainte de data în care ai fost adus pe lume vei fi urmărit de ghinion, iar spiritele rele, despre care spuneam mai devreme că se adună în jurul sărbătoritului de ziua lui, au cale liberă. Deci, dacă ziua ta de naştere pică în zilele lucrătoare ale săptămânii, trebuie să aştepţi pentru a o sărbători următorul weekend, nefiind bine să o celebrezi în weekendul anterior.

Dacă oamenii dragi vă oferă flori în ziua în care v-aţi născut, poate ar fi bine să afle că este de bun augur să primeşti în dar, la aniversare, flori albe.

La fel, este bine de ştiut, dacă sunteţi implicat în afaceri, că este foarte bine, considerat de bun augur, să începi o afacere pe data în care te-ai născut. Iar dacă ziua respectivă este una impară şi te împiedici cu piciorul drept, vei avea parte de mare noroc.

Citit 4109 ori Ultima modificare Duminică, 30 Ianuarie 2022 01:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.