Sânzienele vin la Gârboavele

Sânzienele vin la Gârboavele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Duminică, gălăţenii sunt invitaţi să petreacă la Muzeul Satului – Gospodăria Tradiţională de la Gârboavele *

Centrul Cultural „Dunărea de Jos” organizează, începând cu ora 13,00, ediţia a X–a a manifestării „La Dunăre de Sânziene”, la care vor lua parte mai multe grupuri folclorice din judeţ.

„Sărbătoare cu dată fixă în calendarul popular, 24 iunie, «Sânzienele» poartă numele unor reprezentări mitice feminine, cu atribuţii faste, pozitive în plan simbolic. Cu prilejul acestei sărbători, în zona noastră, se desfăşurau anumite practici magice divinatorii. Tinerele obişnuiau să meargă la câmp pentru a culege flori de sânziene şi de scaieţi. Din florile de sânziene fetele făceau o coroniţă pe care o aruncau deasupra casei. De asemenea, tăiau inflorescenţele scaieţilor şi le puneau la streaşina casei. Dacă peste noapte florile de scaieţi începeau să crească, însemna că se vor mărita curând”, explică tradiţia Sânzienelor Anişoara Stegaru, şef Serviciu Cercetare din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Duminică, grupurile „Lozioara” şi „Fluieraşii”, din Braniştea, „Colindiţa”, din comuna Piscu, „Omătuţa” şi „Tecucelul”, din municipiul Tecuci, le vor aminti spectatorilor o parte din aceste tradiţii aproape uitate.

Citit 990 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.