Să moară ţânţarii… de râs!

Să moară ţânţarii… de râs!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În prima etapă, substanţa pentru dezinsecţie a fost împrăştiată mai mult pe capul gălăţenilor * A doua etapă s-a oprit înainte de a începe, din cauză de vânt * Acum, se anunţă zile ploioase…  *

Deşi ne aflăm, teoretic, după două etape (consumate) de dezinsecţie, în oraş ţânţarii ne fac programul de noapte. Ieşi, seara, în oraş, te îmbraci de camuflaj.

În caz contrar, dacă îndrăzneşti să ieşi în fustă, ori în pantaloni trei sferturi, ai şanse extrem de mari de a te întoarce acasă pişcat tot de ţânţari.

Programarea cu averse

Potrivit datelor oficiale, în perioada 10-20 mai a avut loc prima acţiune de dezinsecţie; în realitate, ea s-a desfăşurat până pe 27 mai.

La acel moment, acţiunea a avut un mare impact – însă doar psihic! – asupra gălăţenilor, având în vedere că substanţa a fost împrăştiată din avioane dimineaţa şi seara, chiar pe capul şi pielea gălăţenilor, spre exasperarea mămicilor cu bebeluşi, a domnişoarelor cu piele fină şi a astmaticilor…

Ba chiar autorităţile au promis că la următoarea stropire vor amplasa afişe prin parcuri, spre ştiinţa celor „nevricoşi”, ca să nu se mai panicheze când îi plouă cu sprayul de ţânţari…

Recent, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco anunţa că din 14 iunie începe cea de-a doua etapă a acţiunii de dezinsecţie, de la sol. „Însă am dat în dimineaţa zilei de marţi [cu o zi întârziere faţă de data anunţată oficial, evident, pentru… derutarea ţânţarilor!], pe faleză, dar ne-au oprit, pentru că bătea vântul foarte tare… apoi a venit ploaia”.

„Acum vrem iar să reluăm acţiunea, chiar în această seară [n.r miercuri seară] de la ora 17.00, în Micro 39-40, însă suntem încurcaţi pentru că previziunile meteo ne indică averse în următoarele 10 zile…”, ne-a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Acesta a adăugat că „deşi este programată o acţiune de dezinsecţie de la sol, avem şi şase zboruri de rezervă, pe care le vom folosi, dacă va fi nevoie”.

Costuri şi concentraţii

Reamintim că în acest an, pentru întreaga acţiune de dezinsecţie (desfăşurată în trei etape, din mai până în august), Primăria a alocat 15.000 de euro, fonduri necesare achiziţionării substanţei, dar şi pentru împrăştierea ei din avion şi de la sol.

Anul trecut, la finalul lunii august, s-au împrăştiat 60 de litri de substanţă împotriva ţânţarilor şi omizilor, pe o suprafaţă totală de 600 de ha.

Anul acesta, pentru cea de-a doua etapă de dezinsecţie, s-a programat să se răspândească 65 de litri de substanţă pe o suprafaţă de 923 de ha (?!)

Diferenţa de cantitate raportată la suprafaţa stropită este, totuşi, explicabilă: anul trecut, în august, substanţa a fost dată gratuit de Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, după care părerea unanimă a fost că s-a dat… cu apă de ploaie şi că singurii ţânţari care au sucombat au fost cei care au murit de râs.

Anul acesta, substanţa împrăştiată a fost cumpărată, la licitaţie, am aflat. Cât de bună este substanţa prevăzută a nimici anofelii pe o suprafaţă aproape dublă faţă de cea de anul trecut, rămâne de văzut, până la toamnă.

Iar dacă s-o dovedi că anul acesta s-au şi cheltuit bani pentru o substanţă la fel de ineficace precum cea din 2009, nu ne rămâne decât să sperăm ca ţânţarii măcar să sfârşească precum cei de anul trecut: tot de râs. Evident, în timp ce fac haz de necazul nostru.  

Citit 956 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.