„Improvizaţii din cauza lipsei de bani”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Dacă vă uitaţi la blana lor, cât e de frumoasă, numai cine este rău intenţionat ar spune că animalele nu sunt crescute bine. Noi le iubim foarte mult şi avem grijă de ele. Încercăm să compensăm prin hrană stresul cauzat de captivitate”, ne povesteşte directoarea Parcului Zoologic, Liliana Stancu, în prag de pensionare.

Nu contestă nimeni, animalele arată bine, însă condiţiile în care trăiesc sunt jalnice. Directoarea confirmă: „să vă spun că facem chetă să cumpărăm ciment să astupăm găurile de şobolani?”.

Mă interesez de căzile de baie, ce caută la animale, în cuşti? „Pentru apă, ca să bea animalele”, ne răspunde directoarea. „Dar în căzi de fontă?”, insist. „Dar în ce? În gură?”, mi se răspunde.

Directoarea explică faptul că „am apelat la aceste improvizaţii pentru că animalele nu aveau suficientă apă pentru adăpat şi, până la urmă, asta este grija mea, ca animalele să se simtă bine… Ba chiar, când este cald, tigrul se şi bagă în cadă şi se răcoreşte”.

Directoarea bravează, dar realitatea din jur arată cât de neîngrijit este locul. Iubirea îngrijitorilor, da, este garantată, însă spaţiile în care trăiesc animalele sunt sub orice critică, asta ca să nu invocăm lucruri sfinte, ca spaţiile stabilite la nivel european, prin norme…

* Dezamăgiţi, vizitatorii îşi cer banii înapoi

„Sunt vizitatori care când ies, vin la casă şi îşi cer banii pe bilet… consideră că este foarte scump faţă de ce este în parc”, spune, cu tristeţe directoarea.

„Dacă ar veni în vizită turişti europeni, probabil că ar începe să plângă şi s-ar lega cu lanţuri de gard, în semn de protest”, răspunde la întrebări doamna Stancu.

Spune că „am avut bucuria să vizitez parcuri zoologice din UE, am fost la Barcelona, unde spaţiile pentru animale sunt cu adevărat ofertante, dar animalele sunt comparabile cu cele de aici… spaţiile nu, desigur”.  

* Educaţia copiilor în faţa cuştilor

Directoarea nici nu mai repetă formula de acum consacrată „lipsa fondurilor”, ridicând doar din umeri, a neputinţă şi când o întreb de iazul tulbure în care se bălăcesc nişte raţe, sau când încerc să aflu de ce nu există un loc de recreere, joacă şi/sau relaxare amenajate în pădurea din Parc?  

„Să ştiţi că educaţia prin joacă este foarte importantă. De pildă, copiii pot învăţa aici despre animale şi comportamentul lor… De pildă, dacă au ceva de mâncare şi se apropie de cuşca ursului, ursul întinde laba, cerşind un biscuite, este chiar şi numit aşa, comportamentul de cerşit…

Lumea trebuie să ştie că nu trebuie să-i dea animalului biscuitul, că nu cu un biscuit se hrăneşte un urs… În schimb, ursul este foarte periculos, însă, ştiţi, din cauza desenelor animate, care prezintă ursul ca un animal blând, spre deosebire, de pildă, de lup… Dar ursul, fără expresie pe faţă, are reacţii neaşteptate şi te poate ataca oricând”, ne-a explicat directoarea.  Educaţie în faţa cuştilor. Însă când cuştile arată atât de rău, care mai este utilitatea lecţiei deschise? 

Aşteptând avizul de la Mediu

Planuri pentru modernizare există!

Pentru ca şi Parcul Zoologic să arate măcar la fel de frumos pe cât arată cealaltă „parte” a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii – care ar putea rivaliza cu orice obiectiv similar din UE -, ar trebui investiţi bani serioşi.

Preocupare există din partea Consiliului Judeţului Galaţi, cel care administrează întregul Complex Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

Încă din 2008 a existat o hotărâre CJ privind modernizarea Parcului Zoologic prin implementarea unui proiect guvernamental, în colaborare cu Ministerul Mediului.

Mai exact, CJ urma să aloce 25 la sută din valoarea proiectului, iar ministerul restul. Potrivit hotărârilor CJ existente pe site-ul instituţiei, iniţial, proiectul de modernizare a Parcului Zoologic avea o valoare de aproximativ 9,24 milioane de lei.

În 2009, însă, valoarea proiectului a crescut, ajungând la suma totală de 13.489.299 de lei. Diferenţa rezultă din faptul că, trecând anii, UE a modificat normativele privind spaţiile destinate fiecărui animal în captivitate, în parte.

Pentru a se acoperi noile cheltuieli, CJ a făcut o anexă la proiect, anexă pentru care se aşteaptă încă avizul Ministerului Mediului. Fără acordul ministerului, proiectul nu poate începe.

„Dacă Ministerul Mediului nu ne dă avizul, pierdem finanţarea”, a confirmat şi preşedintele CJ, Eugen Chebac. „Galaţiul are posibilitatea să susţină financiar Parcul Zoologic. Plec după 20 de ani de muncă aici cu speranţa că parcul nu se va închide”, spune Liliana Stancu.

Citit 758 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.