Vizită neplăcută la Parcul Zoologic din Pădurea Gârboavele

Vizită neplăcută la Parcul Zoologic din Pădurea Gârboavele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Broscuţele ţestoase – captive într-o cadă de baie * Improvizaţii şi pentru adăparea tigrilor şi căluţilor * Plase rupte şi ruginite, borduri crăpate şi bănci putrede *

Numai – şi numai! – mândria locală m-a făcut să-i propun prietenei mele de la Bucureşti o vizită în Parcul Zoolgic, după ce deja fusese încântată (şi pe bună dreptate!) la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

De ce oare nu am intervenit la timp, lăsându-mi oaspetele să plece de la Galaţi cu impresia excelentă formată în oraş, nu ştiu să vă spun!

Căci vizitatoarea mea s-a plimbat printre miile de trandafiri înfloriţi din Rosarium, s-a extaziat la vederea grădinii japoneze (cu lacul în care înoată peşti aurii şi malurile atât de bine întreţinute), a admirat, minute în şir, în tăcere, multicolorii peşti din Acvarium, florile de mină din expoziţie şi, în final, a plecat extrem de fericită, după ce a şi câştigat, la tombolă, un colier şi o brăţară – o găselniţă inspirată a celor de la muzeu!

Încântarea a fost repede uitată, după ce am avut lipsa de inspiraţie de a vizita şi Parcul Zoologic, parte a aceluiaşi Complex Muzeal de Ştiinţele Naturii!

* Broscuţe în cadă, tigrii la duş

Din păcate, nici broşura de prezentare a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii nu ne-a pregătit pentru ce am găsit în Pădurea Gârboavele. Din contră! Cu fotografii frumoase, broşura ne invita la Zoo, unde urma să găsim „în jur de 30 de specii de mamifere, păsări şi reptile”.

Nu ne-a spus nimeni dinainte însă că reptilele sunt, eventual, doar broaştele ţestoase care îşi fac veacul într-o cadă de baie, de fontă, pe băncile din Parc nu poţi să te aşezi, de putrede ce sunt, unica maimuţă este atât de stresată de vizitatorii prost crescuţi, încât mai tot timpul stă ascunsă, iar căluţii, dar şi tigrii se adapă din cădiţe de … duş (FOTO 1)!

Urşii se agaţă de plasele de sârmă ruginită cu care sunt „căptuşite” gratiile cuştilor, impresia fiind una deplorabilă; mai ales atunci când vezi laba unui urs care se strecoară, cu greu, prin plasa desfăcută, către bordura de ciment, spartă… (FOTO 2)  

În cuşca broscuţelor ţestoase se află o cadă de fontă, adusă din baia unui cetăţean. În cadă, şase broscuţe de apă se bălăcesc într-un spaţiu meschin, iar de ieşit din „balta” lor, nici nu poate fi vorba! Fără ajutorul îngrijitorilor, ele rămân captive căzii de baie… (FOTO 3) În jurul căzii, mai mişună câteva ţestoase de uscat.

Nici aleile parcului nu se simt mai bine, iarba revărsându-se generos printre crăpăturile vechi… Volierele sunt rupte, iar păsările admirate sunt: o barză, cocoşi şi găini domestice şi raţe.

Nici vorbă de lişiţă, cocostârc, sau alte păsări de baltă – că doar nu trăim la malul Dunării, sau – ce fiţe! – de lebede pentru iazul din parc…

Pentru a ajunge la porcii mistreţi, vizitatorul merge după miros şi, până la ţarcul lor, trece prin faţa cuştilor cu un lup şi o vulpe (fiecare în pătrăţica sa), animale care par că vor muri de exasperarea de a se plimba într-un cub minuscul – la propriu.

Pădurea, cu vegetaţie exuberantă stă neîngrijită, iar zecile potenţiale locuri de joacă, agrement şi relaxare rămân doar la nivelul de posibilităţi pentru un viitor mai roz…     

Explicaţie foto 1: O familie de tigrii siberieni, o minune pentru condiţiile de captivitate, se adapă din cada de fontă

Citit 1282 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.