Preparate de post delicioase şi uşor de realizat

Preparate de post delicioase  şi uşor de realizat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru că ne aflăm în Postul Crăciunului şi este o perioadă în care credincioşii care au ales să se abţină de la mâncare de dulce au dezlegare la peşte, vă propunem câteva reţete delicioase şi uşor de realizat din peşte.

Ciorba de peşte pescărească este o reţetă dobrogeană, autentică, făcută pe malul bălţii, e o delicatesă rară în unele părţi ale ţării. Cea mai bună ciorbă se face la ceaun, la pirostrie sau pe plită, la foc cu lemne, cu peşte de mai multe feluri, proaspăt-viu dacă se poate, curăţat atunci, pe loc. Şi se mai face doar cu apă din baltă sau din Dunăre, apa în care a crescut peştele, nu de la fântână sau cu apă plata din supermarket.

Mod de preparare

Peşte mărunt de mai multe feluri (jai, plevuşcă – denumirea pescărească) se pune la fiert în apă cu sare şi zarzavat mare, ca la supă (ceapă, morcov, ardei gras, pătrunjel rădăcină). Când au fiert, se scot şi se aruncă la porci şi la găini (în baltă şi găinile mănâncă peşte), se strecoară zeama şi, acum, în supa asta începe să se facă ciorba adevărată. Se taie mărunt zarzavatul şi se aruncă în zeama clocotindă (ceapă, ardei gras, morcov, pătrunjel şi ţelină rădăcină).

Când legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă cartofii, tăiaţi cuburi. Când a fiert bine tot, se pun sare şi oţet (numai cu oţet se acreşte ciorba de peşte). Se pot pune şi câteva roşii, tăiate cubuleţe, aşa, pentru culoare, dar nu e obligatoriu. Când toată fiertura asta e gata, se pune peştele cel mare. Se foloseşte peşte de mai multe feluri şi gras, şi alb, pentru un gust fantastic de bun: crap, caras, sânger, avat, somn, chefal, plătică, ştiucă, şalău. Se lasă peştele să dea câteva clocote pentru că fierbe foarte repede (carnea de peşte este foarte fină, are un mare conţinut de apă) şi se probează trăgând de o aripioară. Dacă se scoate uşor, peştele este fiert – se vede şi cu ochiul liber când este fiert.

Ciorba se serveşte în castroane mari (din tablă, cum erau odată) cu o bucată din peşte şi multă zeamă. Se mănâncă ciorba şi peştele se lasă la urmă, împreună cu 1 lingură de zeamă.

În această zeamă se pune oţet, după gust şi se mănâncă peştele, înfigând în zeama acră. Musai să aveţi alături şi un castron generos cu sarmuzac.

Citit 608 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.