Cum şi cât dăunează grăsimile ficatului?

Cum şi cât dăunează grăsimile ficatului?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ficatul? O uzină în care se prelucrează tot ce intră în corp. Un prieten pe viață, de care ar trebui să avem cea mai mare grijă. Vin sărbătorile de iarnă când, prin cărnuri grase, prăjeli, prăjituri şi alcool, îl vom supune la cele mai grele încercări.

Ficatul îndeplineşte câteva sute de funcții care ne mențin sănătoşi. El procesează grăsimile şi protejează pancreasul, stochează glucoza şi glicogenul, stochează vitamine şi minerale, ne curăță de materialele nocive, protejează organismul prin sistemul imunitar hepatic.

Azi ne vom referi la grăsimi, care sunt necesare, ca sursă de energie pentru organism. În momentul în care le consumăm, ficatul începe să secrete bilă, pentru a le descompune şi apoi distribui organelor care au nevoie. Există grăsimi bune, grăsimi rele, grăsimi nesaturate, grăsimi trans, grăsimi sănătoase, acizi graşi omega etc. Toate trec prin „fabrica“ ficatului.

Potrivit doctorului Anthony William, autorul best-sellerului „Medium medical - vindecarea ficatului“, există şase coduri de clasificare a eforturilor făcute de ficat pentru procesarea grăsimilor.

Codul verde se referă la consumul unei mese normale, compuse din cel mult 15% grăsimi sănătoase: fructe grase, nuci, semințe, lactate neprocesate, masă completată obligatoriu cu fructe, legume, verdețuri, cartofi. Ficatul funcționează la ralanti.

Codul galben apare când dieta este alcătuită din până la 15% grăsimi din surse neproductive: ouă, lactate procesate, cărnuri grase, sare, gluten, uleiuri. Ficatul intră în stare de atenționare şi produce mai multă bilă.

Codul portocaliu: dieta conține până la 30% grăsimi din surse sănătoase, ceea ce nu este sustenabil pentru o stare bună de sănătate. Ficatul este în stare de alarmă şi produce cu 10% mai multă bilă.

Codul portocaliu-plus: dieta conține până la 30% grăsimi din surse nesănătoase. Ficatul este îngrijorat. Producția de bilă creşte cu 15-20%.

Codul roşu: 30-40% grăsimi din surse sănătoase. Fluxul de bilă creşte la 20-25%. Ficatul intră în panică şi începe să verse sodiu în fluxul sanguin, ca degresant. Pentru a proteja mucoasa tractului digestiv, se eliberează calciu în bilă.

Codul roşu-plus: apare fix în perioada sărbătorilor pascale sau de iarnă, atunci când depăşim 30% grăsimi din surse nesănătoase, precum cărnuri grase, tocături, prăjeli, untură, slănină, grăsimi saturate. Producția de bilă creşte cu până la 50%, pentru ca sângele să nu se îngroaşe. Ficatul intră în stare de război şi recurge la toate resursele pentru a rezolva problemele apărute.

Este bine să ținem post înainte de aceste excese? Da, pentru că îi dăm ficatului un binemeritat repaos. Dar, dacă ajungem la codul roşu sau roşu-plus, ținem post degeaba, pentru că ne vom supune organismul unui asalt de toxine, care durează, de regulă, din ajun de Crăciun până după Bobotează.

Citit 1392 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2022 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.