Dependenţa de jocurile video se accentuează

Dependenţa de jocurile video se accentuează
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Jocurile video sunt o formă populară de divertisment în rândul tinerilor din întreaga lume. Cu toate acestea, există o creştere îngrijorătoare a dependenţei de jocurile video în rândul tinerilor, iar acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătăţii fizice şi mentale a acestora. În acest articol, vom discuta despre ce este dependenţa de jocuri video, cum apare şi ce pot face părinţii şi educatorii pentru a preveni această problemă.

Ce este dependenţa de jocuri video?

Dependenţa de jocuri video este o tulburare comportamentală caracterizată prin utilizarea excesivă şi compulsivă a jocurilor video, care duce la probleme în viaţa de zi cu zi a persoanei. Această dependenţă poate fi similară cu dependenţa de droguri sau de alcool, deoarece persoana care suferă de dependenţă poate dezvolta simptome de retragere, precum iritabilitatea, anxietatea şi insomniile. Conform OMS, această sintagmă este definită drept un sindrom clinic, un tipar comportamental caracterizat printr-un control deficitar al timpului acordat jocurilor video, alături de prioritizarea acestei activităţi în rutina zilnică, în faţa unor nevoi de bază, până când jocurile video ocupă locul principal în interesele şi activităţile zilnice ale unei persoane.

La mijlocul anului 2018, Orga­nizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a elaborat Cea de-a 11-a Revizie a Clasificării Internaţionale a Bolilor (11th Revision of the International Classification of Diseases) (ICD-11), document în care a fost introdus şi definit sindromul „gaming disorder” sau adicţia de jocuri video.

Cum apare dependenţa de jocuri video în rândul tinerilor?

Dependenţa de jocuri video poate apărea din mai multe motive, cum ar fi:

Stresul: Mulţi tineri se simt stresaţi din cauza şcolii, a presiunii sociale sau a problemelor familiale şi găsesc confort în jocurile video.

Conectarea cu prietenii: Jocurile video pot fi o modalitate de a socializa cu prietenii, dar dacă aceasta este singura modalitate de a interacţiona cu ceilalţi, tinerii pot deveni dependenţi de jocuri.

Scăparea de realitate: Jocurile video pot fi o modalitate de a evada din realitate şi de a trăi în lumi virtuale, care pot fi mai plăcute sau mai uşor de gestionat decât lumea reală.

Care sunt efectele dependenţei de jocuri video asupra sănătăţii tinerilor?

Dependenţa de jocuri video poate avea efecte negative asupra sănătăţii fizice şi mentale a tinerilor. Aceste efecte includ:

Probleme de sănătate fizică: Tinerii care petrec mult timp jucând jocuri video pot avea probleme de sănătate fizică, precum obezitatea, durerea de spate, problemele de vedere şi postura defectuoasă.

Probleme de sănătate mentală: Dependenţa de jocuri video poate duce la depresie, anxietate, stres şi probleme de comportament, cum ar fi agresivitatea sau izolarea socială.

Probleme în viaţa de zi cu zi: Tinerii care sunt dependenţi de jocuri video pot avea probleme în relaţiile cu familia şi prietenii, la şcoală sau în carieră.

Adicţia de jocuri video poate fi tratată prin consiliere psihologică în rândul tinerilor, implicarea activă a părinţilor, care să controleze timpul de ecran al minorilor şi să le explice că jocurile video pot deveni nocive şi pot crea dependenţă. Pentru cei majori, replicarea unor interese din jocurile video în ocupaţii din viaţa reală - cum ar fi, de exemplu, practicarea paint ball-ului în loc de jocurile video de luptă - a dat roade.

Citit 830 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2023 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.