Viaţa sexuală la 20, 30, 40 sau 50 de ani

Viaţa  sexuală  la 20, 30,  40 sau  50 de ani
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Mulţi oameni se întreabă dacă vor fi în continuare interesaţi în a întreţine relaţii sexuale cu partenerul, odată cu înaintarea în vârstă. Specialiștii spun că dorinţa sexuală se modifică odată cu înaintarea în vârstă, din cauza mai multor factori: psihologici, sociali și fizici.

Scăderea dorinţei sexuale afectează deopotrivă atât bărbaţii, cât și femeile. Hormonii sexuali, estrogenul, la femei, și testosteronul, la bărbaţi, au un rol important în creșterea sau, dimpotrivă, în diminuarea libidoului. Însă și anumiţi factori psihologici influenţează creșterea sau diminuarea libidoului. Stresul, anxietatea și depresia sunt cei mai mari dușmani ai dorinţei sexuale. Totodată, anumite medicamente au ca efect secundar inhibarea dorinţei sexuale. Și sentimentele pentru partener pot afecta dorinţa sexuală. Important este și stilul de viaţă. Adoptarea unei diete echilibrate influenţează starea de spirit, precum și starea generală de sănătate și apetitul sexual.

La 20 de ani

Testosteronul este, de obicei, ridicat la vârsta de 20 de ani. La cote mari este și impulsul sexual. La această vârstă apar și temerile, din cauza lipsei de experienţe sexuale. Aceasta ar putea fi motivul pentru care opt la sută dintre tinerii de 20 de ani se confruntă cu disfuncţii erectile. În cazul femeilor, la 20 de ani, apetitul lor sexual poate varia. De exemplu, în preajma ovulaţiei, adică în momentul de maximă fertilitate, femeile sunt mai interesate de sex și au mai multe șanse să aibă orgasm, decât cele care urmează să fie la menstruaţie.

La 30 de ani

Mulţi bărbaţi continuă să aibă un apetit sexual ridicat, deși testosteronul începe să scadă în jurul vârstei de 35 de ani. De obicei, acesta scade cu aproximativ unu la sută pe an, dar se poate diminua și mai mult la unii bărbaţi, mai ales în cazul celor stresaţi și cu multe responsabilităţi. Și la femei estrogenul este în declin în acest stadiu al vieţii, când o mare parte dintre acestea vor să se afirme pe plan profesional și sunt implicate în relaţii solide. Proaspetele mame, precum și cele care alăptează se pot confrunta și ele cu scăderea dorinţei sexuale.

La 40 de ani

Pe măsură ce femeile intră în perimenopauză, intervalul de 5-10 ani înainte de apariţia menopauzei, când ovarele încetează să producă estrogen, se diminuează și dorinţa sexuală. Atunci când producţia de estrogen încetinește, lubrifierea vaginală naturală este inexistentă, ceea ce face sexul foarte dureros. Dacă uscăciunea vaginală și alte efecte secundare ale perimenopauzei au un impact negativ asupra libidoului, este bine ca femeile care se confruntă cu astfel de probleme să consulte medicul.

La 50 de ani

Dacă aveţi o sănătate fizică și psihică excelente, nu există niciun motiv să nu continuaţi să vă bucuraţi de o viaţă sexuală împlinită odată cu înaintarea în vârstă. La bărbaţi, problemele de erecţie sunt din ce în ce mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă. Dar nu vârsta în sine este cea care provoacă această problemă, ci anumite afecţiuni care se instalează pe măsură ce îmbătrâniţi, cum sunt bolile de inimă, diabetul, colesterolul ridicat și obezitatea. În cazul femeilor, în jurul vârstei de 50 de ani nivelul de estrogen scade, motiv pentru care se diminuează dorinţa sexuală. Bufeurile, anxietatea, medicaţia cronică, creșterea în greutate și problemele cu somnul, comune la menopauză, poartă și ele o parte din vină pentru lipsa apetitului sexual.

La 60 de ani și peste această vârstă

Teoretic, majoritatea femeilor și bărbaţilor sunt mai puţin preocupaţi de viaţa sexuală la această vârstă, însă există și multe excepţii. Un studiu realizat în 2016 a constatat că terapia de substituţie cu estrogeni, utilizată pentru simptomele neplăcute ale menopauzei sau de prevenire a pierderii osoase, poate fi motivul pentru care există un impuls sexual mai mare la femei. În plus, dacă luaţi testosteron cu terapie cu estrogen în doze mici în scopuri postmenopauzale, vă poate crește și dorinţa sexuală.

Apetitul sexual mare, la o vârstă înaintată

Așa cum nu există o ”cantitate” corectă de sex, nu există nicio dorinţă sexuală „normală” sau prea mare. Totul ţine de fiecare individ în parte și de relaţia pe care o are cu partenerul.

”Există o mulţime de expresii rușinoase în jurul celor cu impulsuri sexuale mai mari. Oamenii folosesc termeni precum «dependent de sex» și «nimfoman» prea des, pentru a-i descrie pe alţii care au o dorinţă sexuală naturală și sănătoasă. Apetitul sexual poate fi explicat biologic prin nivelul de hormoni estrogeni, dar o viaţă activă, dieta potrivită, practicarea sportului, precum și anumite suplimente sau terapia de substituţie hormonală le pot menţine la un nivel suficient pentru a nu genera simptomatologia asociată frecvent cu instalarea menopauzei. În plus, la unele persoane, menţinerea unui apetit sexual și a unei vieţi de cuplu active poate avea o explicaţie psihologică prin refuzul de a te încadra în anumite stereotipuri, dacă te simţi bine în pielea ta la orice vârstă și în cadrul intimităţii cuplului”, spune Kamil Lewis, sexolog din California de Sud.

Citit 1895 ori Ultima modificare Marți, 27 Iunie 2023 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.