ISTORIA ALTFEL. Legăturile de sânge dintre Charles al III-lea al Regatului Unit și Casa Regală a României

ISTORIA ALTFEL. Legăturile de sânge dintre Charles al III-lea al Regatului Unit și Casa Regală a României
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Recent încoronatul Rege Charles al III-lea al Regatului Unit are legături strânse cu România. Pe unele le cunoșteați, pe altele, probabil, mai puțin. Iată, în cele ce urmează, câteva aspecte mai puțin știute ale conexiunilor dintre Casa Regală britanică și cea a României. 

Regina Maria a României

Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, în calitate de nepoată a extraordinarei regine Victoria a Regatului Unit (1837 – 1901).

Părinții Reginei Maria au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Originea ei a fost, clar, anglo-saxonă, iar familia sa extinsă domnea în cele mai mari state ale bătrânului continent.

Când a ajuns în România – ca, de altfel, viitorul său soț Ferdinand I – Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, nu știau o boabă românește și au învățat „din mers” „cu ce se mănâncă România”.

Ca și mătușa sa Victoria, Maria a fost o femeie extraordinară: inteligentă, cultivată, tenace, devotată familiei (mai puțin soțului), în plus frumoasă, ea s-a folosit de legăturile de sânge pe care le avea la marile curți europene și de farmecul personal pentru a ajuta România să câștige Primul Război Mondial, să devină România Mare, să rămână în rândul națiunilor europene.

Regele Carol al II-lea a fost primul ei fiu care a ajuns pe tronul României, dar a fost dat la o parte pentru legătura lui cu o femeie „din popor” (Elena Lupescu, cu care s-a căsătorit după abdicare). I-a urmat la tron Mihai I.

Regele Mihai I al României

Mihai al României a fost descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei etc.

Este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a, recent petrecută de la cele lumești.

A ajuns pe tron la numai șase ani, dar a fost dat deoparte de către tatăl său, Carol al II-lea, alungat din țară de Ferdinand, pentru aventura și căsătoria cu Elena Lupescu. Tatăl uzurpator l-a numit, „la mișto”, Mare Voievod de Alba-Iulia. După ce Antonescu l-a obligat pe Carol al II-lea, pentru a doua oară, să părăsească țara, Mihai a devenit din nou regele României.

Soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, principele Norvegiei și Greciei, Philip și Regele Mihai au fost veri. S-au născut în același an și au fost prieteni o viață întreagă. Philip a botezat-o pe Margareta, Custodele Coroanei României.

Charles al III-lea, urmaș al descălecătorilor României?

Se pare că Vlad Țepeș a fost, pe linie paternă, stră-stră-strănepotul lui Basarab I, primul Domn al Valahiei, iar pe linie maternă stră-stră-strănepotul lui Bogdan I, Voievod al Maramureșului și apoi Domn al Moldovei. Vodă Țepeș și Ștefan Vodă erau veri primari pe linie maternă, respectiv, paternă! Eforturi istoriografice și genealogice cuprinzătoare îl dau pe Charles al III-lea drept stră… etc. nepot al Basarabilor și Mușatinilor, întemeietorii spațiului românesc de azi.

Simplificând această istorie stufoasă, Regele Charles al III-lea spune că: ”Nutresc, în mod special, respect pentru legăturile mele familiale cu România, prin Regina Maria (a României), desigur, dar și prin contesa Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica mea... Am aflat despre contesa Rhedey că a fost bunica străbunicii mele, Regina Mary de Teck (căsătorită cu regele George al V-lea – n.n)...”

Fiul lui George al V-lea și Mary de Teck au avut mai mulți copii. Fratele mai mic, Albert, devine rege sub numele de George al VI-lea, „regele bâlbâit” și a fost tatăl Reginei Elisabeta a II-a, al cărei soț a fost prințul Philip, al căror fiu este Charles al III-lea, noul Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Concluzie: „Nu există documente privind originea Zamolxiană a familiei regale britanice, dar stați liniștiți: un dacoid le va descoperi! Tot românu-i fruncea! ”

Citit 833 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2023 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.