Unde duce abstinența sexuală la femei

Unde duce abstinența sexuală la femei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Activitatea sexuală ajută la reducerea stresului, îmbunătățește sănătatea inimii și te ajută să adormi mai ușor

Cel puțin în cazul femeilor, dezavantajele lipsei activității sexuale regulate sunt extrem de neplăcut de gestionat și uneori cu efecte ireversibile asupra sănătății și calității vieții. Totuși, sunt numeroase situații în care viața sexuală a unei femei nu e tocmai regulată din diverse motive: de la lipsa unui partener la stresul vieții cotidiene. Ce se întâmplă atunci cu organismul ei? 

Abstinența crește riscul incontinenței urinare

În lipsa contactelor sexuale, riscul de a dezvolta incontinență urinară este mai crescut, spun medicii. Incontinența urinară înseamnă pierderea involuntară sau accidentală de urină. Mușchii pelvieni slabi cauzează majoritatea problemelor de control al vezicii. Dacă vezica se deformează și își pierde poziția, aceasta poate întinde deschiderea uretrei. Din cauza imposibilității de a menține o igienă genitală constantă, precum și a posibilității de a pierde urină în timpul actului sexual, femeile au tendința de a-și îndepărta partenerul și a limita cât mai mult posibil viața intimă.

Abstinența poate duce la atrofie vaginală

O altă afecțiune în cazul căreia contactele sexuale regulate au rol protector este atrofia vaginală, cunoscută și sub denumirea de vaginită atrofică. Atrofia vaginală reprezintă subțierea, uscarea și inflamația pereților vaginali din cauza scăderii nivelului de estrogen. Aceasta apare cel mai adesea în cazul femeilor la menopauză. Simptomele atrofiei vaginale includ: senzația de uscăciune vaginală, arsură, durere, sângerare după contactul sexual și prurit local (mâncărime). Aceste simptome îi afectează unei femei activitățile cotidiene, o împiedică să efectueze activitățile uzuale, chiar și o simplă plimbare, iar contactul sexual uneori îi creează disconfort. 

Abstinența duce la dereglări hormonale

Și echilibrul hormonal are de suferit în lipsa unei vieți sexuale active. Sexul ajută la reglarea hormonală și protejează întregul sistem reproducător. Activitatea sexuală stimulează secreția de prostaglandină, o substanță asemănătoare hormonilor, care asigură funcționarea normală a întregului lanț hormonal hipotalamus-hipofiză-ovar. Sub acțiunea hormonilor hipofizari, ovarele secretă estrogen și progesteron, care trec în sânge și acționează asupra organelor genitale. Lipsa vieții sexuale duce la dereglări hormonale prin întreruperea acestui lanț. Cele mai frecvente efecte date de lipsa sexului sunt chisturile ovariene și acneea.

Abstinența provoacă insomnie și nervozitate

Chiar dacă cineva alege abstinența de bunăvoie, acest lucru nu înseamnă și că îi va scădea dorința sexuală. Astfel, persoana în cauză va rămâne cu energia sexuală neconsumată, ceea ce poate duce la stări de nervozitate excesivă, aparent fără niciun motiv. O persoană abstinentă mai poate avea și episoade de insomnie.

Abstinența sexuală cauzează atacuri de panică și depresie

În plus, trebuie menționat că femeile abstinente sunt mai predispuse atacurilor de panică, depresiei, problemelor de atenţie şi concentrare. Raporturile sexuale regulate duc la eliberarea unor hormoni care vă ajută să vă simţiţi bine. Când viaţa intimă nu se suprapune cu ceea ce vă doriţi, apar frustrările, nevrozele. Dacă treceţi prin perioade de separare de partener, sfatul psihologului este să înlocuiţi activitatea sexuală cu sporturi foarte dinamice, cu dans, yoga şi cu alte activităţi care pot duce la relaxare. Un motiv pentru modificarea dinamicii sexuale în cuplu poate fi reprezentat de disfuncțiile sexuale masculine, cum sunt ejacularea precoce sau întârziată. 

Abstinența predispune la îngrășare

Sexul poate fi considerat și o formă de activitatea fizică, mai ales că doar într-o jumătate de oră poți arde pe puțin 85 de calorii. Nu e de mirare că trecerea de la o viață sexuală activă la abstinență poate duce la kilograme în plus. Așa că, dacă nu aveți un partener, nu compensați lipsa sexului cu mâncare. Mai bine practicați un sport, yoga sau meditație. 

Lipsa sexului la menopauză

Femeile care intră la menopauză pot fi frecvent în situația de a li se diminua libidoul. În lipsa contactelor sexuale regulate, țesutul vaginal se poate subția și poate fi mai predispus la apariția durerilor, rănilor sau chiar sângerării în timpul sexului. Aceste simptome pot deveni atât de supărătoare, încât femeile ajung să evite contactul sexual, lucru care nu face decât să agraveze problemele. Activitatea sexuală poate avea rol protector în cazul multor schimbări apărute odată cu perioada menopauzei, așa cum sunt iritațiile și uscăciunea vaginală. Din cauza uscăciunii vaginale, contactele sexuale la menopauză pot deveni dureroase, iar libidoul are de suferit. Cu cât pauza de la sex e mai lungă, cu atât e mai greu să reaprinzi dorința sexuală. În plus, după o perioadă de abstinență, vaginul are nevoie de mai mult timp pentru a se relaxa și lubrifia suficient. 

Partea pozitivă: previne bolile cu transmitere sexuală

Singura parte bună a abstinenței este faptul că reprezintă cea mai sigură metodă pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Zilnic, la nivel global, peste un milion de oameni dobândesc o boală transmisă prin contact sexual, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Una dintre cele mai grave și întâlnite boli care se transmite, cu efecte dramatice mai ales în rândul femeilor din întreaga lume, este infecția cu HPV, cu o prevalență crescută în rândul tinerilor, care poate determina cancerul de col uterin. 

(articol realizat din surse online)

Citit 8104 ori Ultima modificare Marți, 27 Iunie 2023 14:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.