O altă variantă de a găti și consuma mult iubiții ardei umpluți, de data aceasta pe post de ingredient principal într-o ciorbă gustoasă
Ingrediente: 1 kg ardei de diverse culori, 100 ml ulei, 2 morcovi, 2 cepe galbene, 1 rădăcină pătrunjel, 1 rădăcină țelină, 1 foaie dafin, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură mărar, 1 pahar smântână grasă, 2-3 linguri oțet de mere, sare
Pentru umplutură: 300 g carne vită tocată, 300 g carne porc tocată, 3 linguri orez, 2 cepe medii, o legătură pătrunjel, o legătură mărar, 1 lingură rasă cimbru, sare, piper negru măcinat; 2 linguri făină pentru pudrat ardeii
Preparare: Într-un bol încăpător puneți carnea și condimentați cu sare și piper. Curățați ceapa, tocați-o mărunt și puneți-o la călit în ulei încins cu un praf de sare, la foc mediu, cât să devină ușor sticloasă, fără să se rumenească. Peste ceapă adăugați orezul crud, bine spălat, și căliți împreună cu ceapa pentru aproximativ 1-2 minute. Opriți focul și lăsați deoparte cât să se răcorească puțin. În bolul cu carnea tocată puneți cimbrul, verdeața tocată mărunt, apoi orezul și ceapa călită. Frământați bine cu mâinile până când veți obține o umplutură omogenă.
Ardeii se spală și se curăță de semințe. Pudrați ardeii pe interior cu făină albă. Umpleți ardeii cu amestecul de carne, orez și verdețuri. Presărați făină albă după ce i-ați umplut și pe partea rămasă deschisă. Ardeii se încrestează la vârfuri ca să pătrundă la fierbere lichidul fierbinte. Astfel umplutura nu va ieși din ardei. Înfierbântați ulei într-o tigaie și prăjiți ușor ardeii pe toate părțile. Prin acest procedeu se va obține un gust delicios de ardei copt și se va realiza o aderență din făina pudrată, coaja ardeiului și umplutura acestuia.
Pentru zeama de legume, sotați ușor rădăcinoasele răzuite pe răzătoarea cu ochiuri mari și ceapa tocată mărunt. Transferați amestecul într-o oală și turnați deasupra 2 l de apă fierbinte, ca să grăbiți procesul de fierbere. În apa care clocotește domol se pun ardeii umpluți. Sărați după gust. Acum se pune și foaia de dafin. Fierbeți cam 20 de minute. La final se drege supa cu smântână diluată cu zeama fierbinte. Gustați și mai sărați dacă este nevoie. Pentru un gust mai acrișor se poate pune puțin oțet de mere. Serviți ciorba de ardei umpluți cu mult pătrunjel verde și mărar tocat.