6 august - Schimbarea la față

6 august - Schimbarea la față
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu șase zile înainte de Paști, Iisus îi ia cu Sine pe trei dintre ucenici (Petru, Iacov și Ioan) pe muntele Tabor din apropierea Ierusalimului. 

Acolo, „(Iisus) S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El”. „...un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L". Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur” -  Matei 17:1-9

Scopul acestei drumeții a fost acela de a arăta ucenicilor dubla ipostază a Lui Iisus, aceea de om și de fiu al lui Dumnezeu, iar prezența prorocilor Moise și Ilie ar fi propria lor dorință de a-L vedea pe Dumnezeu la față.

În secolul IV, împărăteasa Elena a Constantinopolului ctitorește o biserică pe Tabor, iar în secolul al V-lea sărbătoarea Schimbării la față apare pentru prima oară ca sărbătoare creștină. Biserica Catolică recunoaște sărbătoarea de-abia în sec. XV.

Interesant e faptul că, spre deosebire de alte imagini ale Mântuitorului, Iisus – în afara hainelor albe – apare în primele icoane înconjurat de o amplă aură întunecată.

Desfășurându-se în timpul postului Adormirii Maicii Domnului, în această zi este dezlegare la pește.

Citit 510 ori Ultima modificare Vineri, 04 August 2023 14:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.