Tocăniță de ciuperci cu legume

Tocăniță de ciuperci cu legume
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mâncarea pe care v-o propunem azi, tocănița de ciuperci, e tare simplă și foarte colorată, că nu are cum să nu fie gustoasă. În plus, e așa de rapidă că nici n-apucă să ți se facă foame de-a binelea, că mâncarea-i bună de pus pe masă. Judecând după lista ingredientelor, e o mâncare de post, deși putem spune că aroma bogată, aspectul îmbietor și gustul sărbătoresc depășesc rigorile postului ortodox. 

Ingrediente: 500 grame ciuperci proaspete (gălbiori, ciuperci brune, pleurotus etc.), 1 ceapă mare ,1-2 căței de usturoi, 100-150 grame ardei, 30 mililitri de ulei, 2 roșii mari, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper 

Preparare:

Primul pas pentru a prepara tocănița de ciuperci este să curățăm și să tocăm ceapa și să zdrobim usturoiul. Ardeii se taie fâșii sau cubulețe, după preferințe. În bucăți măricele, își păstrează din textură și pentru că au culori foarte frumoase. Ciupercile se curăță bine și se taie în sferturi sau jumătăți. Apoi se încinge pe foc mediu o tigaie sau o cratiță largă, încăpătoare, se adaugă uleiul și apoi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, presărându-se de la început și puțină sare. Se călește totul 2-3 minute, cât să înceapă să se înmoaie ceapa. În tigaie se adaugă ardeiul, se amestecă, se reduce focul și se călesc legumele timp de 6-7 minute. Atenție, nu urmărim să le rumenim, doar să se înmoaie, așa că e bine să supraveghem tigaia în acest răstimp și să mai amestecăm din când în când.  După ce ceapa s-a înmuiat de-a binelea, mărim din nou focul la mediu, urmând să adăugăm imediat ciupercile. Acestea se  pun în tigaie toate deodată și se amestecă. Mărim focul puțin pentru că ciupercile vor lăsa multă apă care e bine să se evapore rapid. Nu vă îngrijorați dacă tigaia pare cam încărcată în această fază! Foarte repede, ciupercile vor pierde din volum și vor încăpea perfect. După ce ciupercile și-au pierdut volumul (câteva minute din momentul în care le-am adăugat în tigaie), se adaugă roșiile proaspete opărite, decojite de pieliță și tăiate cubulețe. Se fierbe totul împreună la foc mediu încă 10-12 minute, cât să fie tocănița de ciuperci potrivit de scăzută, după gustul vostru. În final, se asezonează tocănița de ciuperci cu sare și piper și se presară cu pătrunjelul verde tocat. Se servește caldă, alături de garnitura preferată.

Citit 930 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 August 2023 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.