Gogoși pufoase și delicioase

Gogoși pufoase și delicioase
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: 250 ml de lapte integral, 1 plic de drojdie uscată, 50 g de zahăr tos, 50 g unt topit și răcit, 2 ouă mari, 1 vârf de linguriță de sare, 500 g de făină, plus 2-3 linguri pentru planșetă, arome (după gust: lămâie, portocale, vanilie, rom sau scorțișoară), ulei, zahăr pudră.

Preparare: Începem prin a pregăti drojdia. Punem laptele la încălzit (trebuie să fie călduț). Dizolvăm drojdia uscată în lapte și amestecăm bine. Untul topit și răcit se amestecă împreună cu zahărul și sarea și se bat bine. Adăugăm pe rând cele două ouă și batem puțin după fiecare. Adăugăm laptele treptat, omogenizând bine. La final, adăugăm făina și amestecăm folosind o spatulă. Aluatul este lipicios în acest moment. Dacă folosim robotul, îl lăsăm să frământe aluatul până devine suplu și elastic (la viteză medie), dacă frământăm cu mâna, înfăinăm planșeta și frământăm aluatul încet, adăugând din când în când puțină făină, în ploaie, până ce devine elastic. Punem aluatul pentru gogoși într-un vas, îl acoperim cu un șervet și îl lăsăm într-un loc cald o oră, până ce își dublează volumul. Când a crescut, întindem aluatul cu sucitorul pe planșeta înfăinată. Foaia trebuie să fie groasă de doi centimetri. Cu un pahar cu gura largă sau cu o cană, tăiem bucăți circulare. Lăsăm gogoșile tăiate pe planșetă la loc cald, ca să-și dubleze volumul, timp de 20-30 de minute. Se prăjesc în baie de ulei. Se folosește un vas adânc. Uleiul trebuie să fie încins. Gogoșile se țin circa două minute pe fiecare parte, atât cât să prindă culoare frumoasă. Se scot pe un șervet absorbant și se pudrează din belșug cu zahăr vanilat.

Citit 653 ori Ultima modificare Duminică, 10 Septembrie 2023 11:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.