Varză murată

Varză murată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ingrediente: 9 bucăți varză, 18 l apă rece, cimbru uscat (câteva crenguțe), mărar uscat (câteva crenguțe), busuioc uscat (câteva crenguțe pentru sterilizare), 3 bucăți rădăcină de hrean (pentru conservare), 1 bucată gutuie feliată (pentru a colora varza), 4 mâini de boabe de porumb (pentru colorarea verzei), 18 linguri sare (1 lingură de sare la 1 litru de apă), 4 ardei iuți (opțional).

Preparare: Se îndepărtează frunzele exterioare care sunt pălite de soare și se îndepărtează cotorul. Se așază jumătate din condimente pe fundul butoiului și apoi așezăm varza, pe care o îndesăm bine. Într-un alt recipient punem apa, adăugăm 1 lingură de sare pentru fiecare litru și amestecăm bine. După ce am obținut saramura o turnăm peste varză, cât să o acopere. La final, adăugăm restul de condimente: crenguțele de cimbru și mărar, busuiocul, hreanul, gutuia și boabele de porumb. Este foarte important ca varza să fie acoperită cu zeamă. Pentru asta va trebui să puneți o greutate, pentru că varza are tendința de a se ridica.

Dacă zeama din butoiul cu varză nu este vânturată, atunci există riscul ca varza să devină băloasă. Se poate vântura în două moduri. Fie cu ajutorul unui furtun mai gros pe care îl strecurăm până în fundul butoiului în care este pusă varza. Se folosește o găleată de 10 litri, în care se pune zeama, apoi se toarnă înapoi, de 3-4 ori. Sau, tot cu ajutorul unui furtun se suflă în butoi, până când varza face bulbuci. Se lasă la murat 6-8 săptămâni. Se poate consuma ca salată, ca garnitură la friptură, dar cea mai delicioasă este atunci când din ea se fac sarmale, mai ales la sărbătorile de iarnă și se consumă cu mămăliguță caldă.

Citit 2585 ori Ultima modificare Duminică, 05 Noiembrie 2023 09:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.