Zacuscă de pește

Zacuscă de pește
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Rețeta de zacuscă de pește nu este mai greu de preparat decât oricare altă zacuscă, ba, spun unii bucătari, este chiar mai ușoară. La acest tip de zacuscă nu folosim vinete, scăpând astfel de munca cea mai grea. Iar dacă folosim un robot care să ne ajute la tocat ceapa, morcovii și ardeii, deja jumătate din muncă e făcută.

Ingrediente: aprox. 2 kg pește (macrou), 1.5 kg ardei gras roșu (sau gogoșar), 600 grame ceapă, 250 grame morcov, 250 mililitri ulei, 200 ml oțet de 9 grade, 250 ml suc de roșii, sare grunjoasă neiodată, piper, frunze de dafin, cimbru, toate după gust.

Preparare:Coaceţi ardeii pe jar sau pe plită. Presăraţi-i cu sare și lăsaţi-i acoperiţi cu un capac pentru a fi mai ușor de curăţat. După ce s-au răcit, îi curăţaţi și îi tăiaţi cubuleţe. Puneţi peștele la fiert în apă cu sare și oţet doar cât să îl depășească. Atunci când carnea începe să se desprindă de pe oase, stingeţi focul, scoateţi peștele și lăsaţi-l să se răcorească puţin ca să îl puteţi alege bine de toate oscioarele. Folosiţi o pensetă de bucătărie, vă ușurează mult munca. Tăiaţi (sau rupeţi) peștele în bucăţi nu mai mari de 1 cm. Dacă vreţi, îl puteţi da prin mașina de tocat, dar e plăcut să simţi bucăţile de pește în zacuscă. Tocaţi mărunt ceapa și morcovul și puneţi-le la călit în ulei. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugaţi puţină apă (sau puţin din supa în care a fiert peștele) și lăsaţi legumele să fiarbă înăbușit. Peste legumele înăbușite, puneţi ardeii copţi tocaţi cât de mărunt vă place. Adăugaţi sucul de roșii, sare, piper, frunze de dafin și cimbru uscat, după gust. Amestecaţi și lăsaţi zacusca să dea  în câteva clocote și să se lege. Dacă e nevoie, mai adăugaţi puţină apă sau supă de pește. Atenţie, supa conţine oţet, să nu faceţi zacusca prea acră! Când sosul este suficient de legat, puneţi bucăţile de pește, amestecaţi, lăsaţi să mai dea în câteva clocote și stingeţi focul. Turnaţi zacusca în borcane! Folosiţi o pâlnie cu gura largă, prin care să poată trece cu ușurinţă bucăţile de pește. Înfiletaţi bine capacele. Înveliţi borcanele în ziare și fierbeţi-le la bain-marie timp de 30 de minute din momentul în care începe să clocotească apa. Scoateţi borcanele din apă cât sunt încă fierbinţi și lăsaţi-le să se răcească lent, acoperite cu o pătură groasă până a doua zi. Dacă este corect preparată și sterilizată, zacusca de pește se păstrează perfect în cămară chiar și un an de zile.

Citit 567 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Noiembrie 2023 08:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.