Cristalele lui Pazvante

Cristalele lui Pazvante
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Peste 10.000 de „flori de mină” şi cristale fel de fel, au transformat Tecuciul într-un nod al energiilor pământului din întreaga lume * O parte dintre piesele colecţiei au putut fi admirate într-o expoziţie specială şi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi * De la energiile telurice la harta de citrin a… României! * Tratamente gratuite de cristaloterapie într-un „Colţ de Rai” tecucean *

Nu puţini sunt gălăţenii care, în ultimele luni, au avut ocazia de a admira la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii o expoziţie de cristale şi flori de mină cum rar se poate vedea: geode de ametist sau citrin cât un stat de om, cristale de cuarţ ce te uimesc prin perfecţiunea şi puritatea lor, turcoaz şi jad de peste mări şi ţări, combinaţii inedite de minerale din toate colţurile pământului.

Mai puţini sunt cei ce, în graba de a admira comorile pământului, au realizat că toate minunăţiile aparţin, de fapt, nu unui muzeu, ci unui singur colecţionar: Vasile Dănăilă Pazvante, bine cunoscut tecucenilor şi nu numai pentru grădina „Colţ de Rai” pe care a realizat-o în parcul central.

Şi mai puţini sunt cei ce ştiu că, în fapt, exponatele de la Muzeul de Ştiinţele Naturii reprezintă doar o mică parte a colecţiei pe care tecuceanul a reuşit să o adune în ultimii ani.

Colecţia, în integralitatea ei, tot în „Colţul de Rai” din Tecuci poate fi admirată, în nişte vitrine special amenajate, şi orice împătimit de lumea cristalelor sau mineralelor chiar că are toate motivele să se simtă în Paradis.

„Natura este cel mai bun profesor şi aceste cristale au nişte „vorbe” pe care dacă ştii să le asculţi, atunci îţi deschid o cale mai bună. Iar aici, în grădină, am vrut ca pe lângă florile obişnuite ce au ciclul lor de viaţă relativ scurt, să avem şi florile pământului, florile de mină, care sunt, practic, nemuritoare”, ne mărturiseşte Vasile Dănăilă Pazvante.

Neştiute sunt căile pământului

Într-adevăr, de… piatră să fii şi nu poţi rămâne indiferent în faţa exploziei de formă şi culoare pe care o ai în faţa ochilor. Nu ştii încotro să te uiţi mai întâi, la perfecţiunea cuburilor metalice de pirită, la delicatele forme ale trandafirului deşertului, la cristale de azurit, malachit, la granat, la minunatul cristal din „piatra lunii” sau la sclipirile unduitoare ale „ochiului de tigru”. În total, ne mărturiseşte colecţionarul, sunt peste 10.000 de piese!

„Am alergat prin toate zonele miniere - Baia-Mare, Baia-Sprie, Cavnic -  am umblat din poartă în poartă, pe la oamenii care au lucrat în mină, pentru a găsi aceste minerale. Am găsit, într-adevăr, foarte multe – unii chiar nu dădeau importanţă acestor piese şi le ţineau prin cine ştie ce colţ – am adunat această colecţie cu chin, dar cu drag”.

„Am cunoscut şi foarte mulţi colecţionari de mare clasă, geologi care umblă şi caută tot felul de minerale, dar şi cristaloterapeuţi. Prin ei am reuşit să adun piese şi din alte ţări - Bolivia, Mexic, Brazilia, Pakistan, Tunisia, Rusia, Grecia. Practic, am încercat să aduc la Tecuci câte ceva din toate colţurile lumii, să fie aici un fel de punct de întâlnire, de nod al energiilor pământului din întreaga lume”, ne spune colecţionarul.

Ţi-ar trebui zile întregi să admiri fiecare piesă din colecţia Pazvante, să realizezi cât de minunată este alchimia naturii ce a reuşit din elementele primordiale ale lumii să dea naştere unor asemenea comori.

Există în colecţie inclusiv o geodă de citrin care seamănă cu… harta României! Pe inedita „hartă”, colecţionarul a marcat locul oraşelor Galaţi şi Tecuci şi acesta fiind, poate, un semn că lumea are căi de manifestare dintre cele mai misterioase.

Valoare spirituală

Desigur, toată aceste nestemate ale pământului înseamnă şi din punct de vedere material foarte mult, însă colecţionarul ne mărturiseşte că nu a adunat aceste comori pentru valoarea lor materială, ci mai ales pentru valoarea lor spirituală.

Pentru că, după cum se ştie, dincolo de aspectele strict geologice, se spune că mineralele sunt nişte entităţi vii, care îţi vorbesc dacă prin meditaţie, prin curiozitatea de descoperi îţi deschizi inima.

„Lumea telurică este un univers creator extraordinar, mai vechi cu milioane de ani decât lumea noastră, a oamenilor. Cristalele poartă în ele legile cosmice, la fel ca şi noi. Şi pentru a le înţelege, pentru a te bucura de ele, trebuie până la urmă să te înţelegi pe tine”.

„Pasiunea pentru cristale este, dacă vreţi, o filozofie de viaţă. Vibraţia lor ne apropie mai mult de Divinitate şi de cunoaşterea sinelui. Fie şi numai admirându-le, realizezi că toate frământările noastre zilnice sunt neînsemnate în faţa trecerii timpului, că trebuie, poate, să căutăm în altă parte esenţa vieţii”.

„Pietrele au şi puteri tămăduitoare, şi încă din zorii omenirii sunt considerate entităţi ale regnului mineral ce ne sunt alături pentru a ne călăuzi pe calea vieţii”, ne explică Vasile Pazvante.

Iar forma imediată pentru a pune în practică filozofia de viaţă amintită a fost de a înfiinţa un cabinet multiterapeutic – „Casa binelui”, unde tecucenii sunt trataţi gratuit.

„Am dorit să fac un bine. Şi aşa m-am gândit eu că aş putea dărui ceva celorlalţi. Facem aici cristaloterapie, magnetoterapie, meloterapie, e un colţişor în natură unde să putem medita şi să ne liniştim. M-am convins şi eu de puterea acestor cristale, dar şi oamenii care au venit să urmeze aceste tratamente alternative”.

„Sunt acum unii care au auzit de puterea vindecătoare a acestor cristale şi vin şi tocmai de pe la Suceava, Bacău şi chiar Bucureşti. Uşa este deschisă, oricând poate veni oricine”, ne spune Vasile Pazvante.

S-ar putea vorbi săptămâni despre puterea curativă a formelor minerale,  despre complicatele forme pe care energia le ia în interiorul cristalelor, cum interacţionează ele cu aura energetică a fiecăruia dintre noi, cum poţi găsi tămăduire şi alinare adeseori sub formele cele mai neaşteptate.

Şi fie că ai sau nu aplecare spre o astfel de filozofie, nu poţi să nu recunoşti faptul că mineralele şi cristalele din adâncuri reprezintă forma materială cea mai apropiată de starea energiei pure. De aici se pot deschide multe căi misterioase din explorarea cărora nu putem avea decât de câştigat.

Citit 5266 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.