Ștefan cel Mare învinge oastea lui Matei Corvin, la Baia

Ștefan cel Mare învinge oastea lui Matei Corvin, la Baia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe 14 decembrie 1467, a avut loc bătălia de la Baia, între oastea Moldovei, condusă de Ștefan cel Mare, și oastea Regatului Ungariei, condusă de Matei Corvin.

Campania regelui maghiar în Moldova a fost organizată cu scopul de a-l înlocui pe Ştefan cel Mare de pe tronul Moldovei, după ce acesta sprijinise răscoala nobilimii din Transilvania împotriva lui Matei Corvin, în vara anului 1467.

În noiembrie 1467, regele maghiar a trecut pasul Oituz, în fruntea unei armate de circa 40.000 de oameni, îndreptându-se spre Suceava. Matei Corvin a poposit la Târgu Trotuş, pe 19 noiembrie, iar apoi la Roman, căruia i-a dat foc pe 7 decembrie. A părăsit Valea Siretului, pentru a înainta pe sub munţi. Înainte de ultima etapă a campaniei, care viza Suceava, regele maghiar şi-a stabilit tabăra, pentru un scurt răgaz, la Baia, unde se afla sediul unei episcopii catolice şi o colonie de saşi.

După lupte de hărţuire pe traseul urmat de oastea maghiară, Ştefan a decis să dea bătălia decisivă la Baia, pentru a opri înaintarea regelui maghiar. După unele surse, domnitorul dispunea de circa 20.000 de luptători, iar după altele, de circa 12.000. Inferioritatea numerică a moldovenilor nu poate fi pusă la îndoială.

În noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467, oastea lui Ștefan a atacat pe neașteptate Baia, dând foc palisadelor din lemn ale orașului, ceea ce a luat prin surprindere armata regală. Au avut loc lupte stradale de noapte, soldate cu mari pierderi omenești pe ambele părți. Grigore Ureche, autorul "Letopisețului Țării Moldovei", a relatat că incendiul pus noaptea de moldoveni a creat o mare învălmășeală, în care au fost tăiați cu săbiile aproape jumătate dintre soldații lui Matei Corvin, iar acesta a fost rănit cu trei săgeți și cu o lovitură de lance.

Biruinţa lui Ştefan cel Mare ar fi fost şi mai deplină, dacă o parte a oştirii, condusă de vornicul Crasneş, ar fi atacat aşa cum plănuise domnitorul. O posibilă trădare a unei părţi a boierimii este sugerată şi de executarea, după bătălie, a 24 de mari boieri, între care şi vornicul Crasneş, alţi 40, de rang mai mic, fiind traşi în ţeapă.

Campania regelui Matei Corvin în Moldova, încheiată cu un eșec, a constituit ultima mare încercare a coroanei ungare de a reinstitui pe cale militară suzeranitatea asupra Moldovei. Victoria lui Ştefan de la Baia a aşezat pe baze noi relaţiile moldo-maghiare şi a întărit prestigiul intern şi internaţional al domnitorului.

Citit 1794 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2023 12:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.