Oameni de seamă. Wolfgang Amadeus Mozart, geniu al muzicii clasice

Oameni de seamă. Wolfgang Amadeus Mozart, geniu al muzicii clasice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut pe 27 ianuarie 1756, la Salzburg. Tatăl său, Leopold Mozart, un talentat violonist la curtea princiară și un bun pedagog, a observat geniul muzical nativ al fiului său încă de la vârsta de 3 ani.

Cei 35 de ani de viaţă ai lui Mozart pot fi împărţiţi în trei mari etape de creație. Primii 17 ani (1756-1773) alcătuiesc prima etapă din viaţa muzicianului, reprezentată de călătoriile prin marile centre muzicale ale Europei, unde a susținut cu virtuozitate concerte la vioară şi clavecin, la Salzburg, Viena, Bruxelles, Paris, Bonn, Londra, Napoli, Roma. Următorii opt ani (1773-1781) reprezintă cea de-a doua etapă din viaţa şi creaţia lui Mozart, timp în care a fost şef de orchestră la curtea noului arhiepiscop. La 22 de ani, scrisese în total 300 de lucrări, aproape jumătate din întreaga sa creaţie.

Din 1782, începe cea de-a treia etapă, perioada marilor capodopere, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, care i-au adus triumful și consacrarea: "Răpirea din serai", "Nunta lui Figaro", "Don Giovanni", "Cosi fan tutte", "Flautul fermecat".

Vizionar și inovator, Wolfgang Amadeus Mozart a trăit înaintea timpurilor sale și rămâne un exponent al culturii europene din perioada iluministă și, deopotrivă, un compozitor al tuturor timpurilor.

S-a stins din viață pe 5 decembrie 1791, la Viena.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 370 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2024 12:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.