Cum se împacă fanteziile cu viața de cuplu

Cum se împacă fanteziile cu viața de cuplu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În cazul bărbaților, fanteziile sexuale apar la o vârstă fragedă și sunt marcate de primele erecții sau poluții nocturne. Ulterior, ele ajung să fie mult mai elaborate și îl însoțesc pe acesta în toată viața de adult.

De cele mai multe ori, împlinirea fanteziilor este împiedicată de doi factori: morala socială și un puternic sentiment de vină. O fantezie nemanifestată poate fi o importantă sursă a tulburărilor psihice. Dacă o persoană își refuză fanteziile chiar și față de ea însăși, poate ajunge în situația în care fantezia să devină autonomă și începe să aibă o foarte mare influență asupra individului. Refuzul fanteziei ("eu nu sunt așa", "această fantezie nu îmi aparține") este, de obicei, cauzat de un puternic sentiment de vinovăție față de partener sau de un conflict al conținutului fanteziei cu morala societății în care individul respectiv s-a dezvoltat.

Pentru a evita incidente neplăcute este recomandat ca o persoană să își cerceteze cu grijă fanteziile și să le acorde atenția necesară, astfel încât acestea să nu devină o problemă de natură psihică. Pe de alta parte, este necesar ca atunci când partenerul îți dezvăluie o fantezie să nu ai o atitudine critică.

Fantezia este o dorință neîmplinită și fără perspective apropiate de a deveni astfel. Este o combinație în care sunt aruncate cele mai dezvoltate dintre simțuri pentru a crea o reprezentare de obicei interzisă. Elementele ca atare ale fanteziei sunt alese din domeniul interzisului și au un puternic rol compensator. Prin fantezie, individul are o trăire psihică a unor scene foarte intime, care pentru sistemul său de valori sunt inacceptabile.

În anumite condiții, în viața de cuplu pot apărea anumite probleme născute de existența fanteziilor. Partenerului îi poate veni foarte greu să înțeleagă aceste fantezii și se simte direct amenințat de ele. Fanteziile care o implică pe "străină" par să arate insatisfacție. În fapt, este vorba despre nevoia de a transgresa propria limită morală.

Specialiștii susțin că fantezia nu este produsă de insatisfacții, ci de propria limită: un anumit individ se simte vinovat dacă se pune într-o anumită situație sau s-ar simți vinovat față de parteneră, dacă ar pune-o într-o anumită situație. Psihologic, împlinirea unei fantezii înseamnă progres, însă din punct de vedere moral, chestiunea rămâne la latitudinea fiecăruia.

(articol realizat din surse online)

Citit 817 ori Ultima modificare Duminică, 04 Februarie 2024 09:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.