12 ponturi pentru o viață sexuală sănătoasă

12 ponturi pentru o viață sexuală sănătoasă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Menținerea unei vieți sexuale sănătoase își exercită influența asupra satisfacției personale, de cuplu și familiale. Adulții împliniți din punct de vedere intim au relații mai solide, un psihic echilibrat și un tonus fizic mai bun. O viață sexuală sănătoasă nu vine însă de la sine, ci este întreținută prin eforturi susținute depuse de ambii parteneri ai unui cuplu. Soluțiile de reabilitare a unei relații intime defectuoase sunt numeroase și accesibile oricui.

Efectele unei vieți sexuale nesănătoase

O viață sexuală nesănătoasă poate avea repercusiuni importante, inclusiv asupra altor aspecte existențiale, precum profesia sau comportamentul în societate. Așa cum împlinirea erotică aduce echilibru, împlinire personală, stabilitate și poftă de viață, frustrarea sexuală are efecte negative multiple precum probleme în cuplu, probleme fiziologice, probleme de natură psihică, dificultăți de relaționare cu cei din jur, izolare, nemulțumire generală față de propria existență. Măsura în care oamenii sunt afectați de disfuncționalitatea propriei vieți sexuale variază de la un caz la celălalt. 

Măsuri de reanimare a vieții sexuale

Toate cuplurile își doresc o viață sexuală incitantă, pasională și intensă până la adânci bătrâneți, însă responsabilitățile zilnice, copiii și celelalte probleme care pot să apară influențează inevitabil apetitul sexual, disponibilitatea erotică și capacitatea de obținere a plăcerii sexuale. Psihologii au formulat o serie de recomandări utile pentru reanimarea vieții sexuale, pe cât de simple, pe atât de eficiente.

1. Baia cu spumă. Această activitate, efectuată în cuplu, este relaxantă, incitantă și benefică stimulării dorinței sexuale. Îmbină perfect igiena corporală atât de importantă înainte de actul intim, cu jocul imaginației și împărtășirea de gesturi tandre, care resuscitează romantismul absent dintr-o relație.

2. Cutia secretă de sub pat. Ascundeți o cutie personală, plină cu obiecte sexuale preferate, sub pat. O puteți folosi în perioadele de rutină în dormitor, ca pe un plan de rezervă eficient. Puteți păstra în cutia secretă recipientul cu lubrifiant, jucării sexuale, o lenjerie intimă deosebită, o sticlă de vin roșu, o eșarfă fină sau orice alt accesoriu care vă servește drept stimulent.

3. Gimnastica în doi. Sportul este o cale excelentă de stimulare a apetitului sexual, mai ales dacă este efectuat în cuplu. Ambii parteneri își recapătă stima de sine, reușesc să se concentreze din nou asupra propriului trup și al partenerului, devenind mai dornici de clipe speciale în intimitate.

4. ”Poziția copacului” din yoga. Această poziție presupune să stați în picioare, cu corpul perfect drept și vă împreunați palmele ca și cum ați rosti o rugăciune. Lăsați toată greutatea corpului pe piciorul drept, apoi ridicați și îndoiți genunchiul stâng și sprijiniți talpa piciorului pe coapsa piciorului drept. Mențineți poziția timp de 30 de secunde, apoi repetați mișcarea cu celălalt picior. Specialiștii susțin că această poziție de yoga facilitează circulația sanguină în regiunea genitală, crescând apetitul sexual și intensitatea plăcerii.

5. Consumul bogat de legume. Acest obicei alimentar nu are efecte benefice doar asupra organismului, ci și asupra vieții sexuale. Fitonutrienții din legume, în special carotenoizii, stimulează producția de testosteron, hormon sexual cu rol esențial în creșterea libidoului.

6. Comunicarea deschisă. Inhibițiile și lipsa de comunicare cu partenerul sexual sunt două cauze principale ale insatisfacției sexuale. Pe de altă parte, discuțiile deschise despre plăcerile mutuale, nevoile și fanteziile personale sunt baza unei vieți sexuale sănătoase pe termen lung. Orice tip de cenzură în dormitor va conduce cu siguranță la plafonare și frustrări pe plan erotic. Mai mult decât atât, comunicarea care nu are nicio legătură cu sexul este și ea importantă, deoarece înlesnește conexiunea emoțională în cuplu.

7. Pierderea kilogramelor în plus. Supraponderalitatea și obezitatea afectează libidoul și randamentul sexual. În cazul bărbaților, eliminarea grăsimii de la nivelul abdomenului stimulează producția de testosteron și ajută la alungirea organului sexual masculin cu până la 2,5 centimetri la fiecare 15 kilograme pierdute, susțin specialiștii.

8. Gesturile tandre. Mângâierile, îmbrățișările și alte gesturi de tandrețe sunt esențiale pentru menținerea unei vieți sexuale sănătoase, deoarece ajută la eliberarea hormonilor stării de bine, necesari declanșării dorinței sexuale. Cuplurile care neglijează manifestările de afectivitate au parte, în general, de partide de amor superficiale și nesatisfăcătoare.

9. Activitățile incitante. Evadarea din cotidian și efectuarea de activități care stimulează producția de adrenalină sunt o altă cale excelentă de revitalizare a vieții sexuale. Sporturile diverse, dansul sau un hobby special, toate făcute în cuplu, își aduc aportul în apropierea intimă dintre parteneri.

10. Rezolvarea disensiunilor în cuplu. Problemele nerezolvate, fie ele fără nicio legătură cu sexul, își pun amprenta asupra vieții sexuale. Specialiștii recomandă soluționarea urgentă a tuturor disensiunilor în cel mai scurt timp, astfel încât momentele intime să nu aibă de suferit din pricina altor dificultăți.

11. Programarea momentelor de intimitate. Fără organizare, sexul poate ajunge să fie exclus total din programul zilnic al unui cuplu. Din acest motiv, în orice cuplu este bine să existe o planificare prealabilă a interacțiunii intime, cu scop orientativ, care să ajute sexul să rămână o prioritate.

12. Renunțarea la vicii. Fumatul afectează circulația sanguină către zona genitală, iar alcoolul poate să afecteze potența. Aceste două vicii influențează negativ viața sexuală, de aceea este importantă renunțarea la ele.

Citit 682 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Martie 2024 01:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.