Ciupercile, beneficii uimitoare pentru sănătate

Ciupercile, beneficii uimitoare pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dacă îți dorești un ingredient alimentar ușor de digerat, care se prepară rapid şi este suficient de sățios și sănătos, ciupercile sunt ceea ce cauți. Mulți nutriționiști le recomandă celor care țin regimuri vegetariene, deoarece au o textură suficient de hrănitoare încât să poată înlocui carnea.

Ciupercile sunt cunoscute pe scară largă pentru gustul lor specific și pentru beneficiile uimitoare pentru sănătate. Încărcate cu o tonă de vitamine și minerale esențiale, acestea reprezintă un adaos excelent la dieta ta, adăugând savoare la multe rețete diferite.

Ciupercile au fost consumate și folosite ca medicament de mii de ani. Practicanții medicinei tradiționale și populare laudă ciupercile în formă de clopot pentru proprietățile lor de vindecare și curățare.

Toate soiurile de ciuperci sunt sărace în calorii și grăsimi și conțin cantități modeste de fibre și diverse substanțe nutritive. Poate că cele mai interesante proprietăți ale ciupercilor sunt substanțele vegetale non-nutritive ale acestora - polizaharide, indoli, polifenoli și carotenoizi, în cazul cărora studiile pe celule și animale au demonstrat efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Ciupercile sunt, de asemenea, recunoscute de bucătari pentru capacitatea lor de a crea arome savuroase și bogate numite umami, datorită prezenței unui aminoacid numit glutamat, care se găsește și în carne, pește, brânzeturi și supe fierte.

Există un număr extrem de mare de soiuri de ciuperci în întreaga lume, dintre care peste 100.000 sunt considerate comestibile și valoroase din punct de vedere medicinal. Printre cele mai populare în magazinele din țara noastră sunt Pleurotus, Champignon și Hribi. Unele dintre cele mai scumpe și rare sunt trufele, considerate delicatese în lumea culinară.

Majoritatea soiurilor conțin în proporție de 98 la sută aceleași substanțe, diferențele fiind făcute de conținutul de apă, dar și de locul unde cresc și aportul de lumină naturală. Ciupercile conțin fibre, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu și zinc. Sunt, de asemenea, bogate în apă, deși la prima vedere par a fi destul de uscate.

Ciupercile au efecte antiinflamatoare, diuretice, antiseptice și antibacteriene, fiind utilizate de către vraci și vindecători de mii de ani. Uneori, chiar și cele otrăvitoare erau utilizate în doze mici, cu efecte similare celor ale administrării de venin.

Citit 533 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2024 14:02

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro