Cu moderație, topul celor mai sănătoase... băuturi alcoolice

Cu moderație, topul celor mai sănătoase... băuturi alcoolice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Consumul ocazional și moderat de alcool nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă trebuie să fim atenți și la băuturile alcoolice alese, întrucât unele sunt mai sănătoase decât altele, potrivit doc.ro.

Băuturile alcoolice sunt nule din punct de vedere nutrițional, adică nu conțin nutrienți esențiali pentru sănătate și adesea vin la pachet cu un aport caloric considerabil. Băuturile conțin cantități mari de zahăr, care cresc nivelul de zahăr din sânge. Totodată, alcoolul deshidratează organismul. Fiind perceput ca o toxină, ficatul se va strădui să îl elimine cât mai repede și eficient din organism. Așadar, în cazul pacienților cu afecțiuni hepatice, consumul de alcool nu este permis nici măcar în cantități moderate.

Dacă sănătatea îți permite însă să te răsfeți cu un pahar de alcool pe zi, ar trebui să știi care sunt cele mai bune variante, potrivit nutriționiștilor.

În primul rând, nutriționiștii recomandă evitarea băuturilor alcoolice pe care le cumperi deja preparate, de tip cocktail. Acestea conțin o cantitate ridicată de zahăr sau îndulcitori artificiali, precum și aditivi, arome sau conservanți.

Dacă ar fi să facem un top al băuturilor alcoolice cele mai sănătoase, lista ar fi deschisă de vinul sec. Zahărul din struguri se transformă, în procesul de fermentare, în alcool, ceea ce înseamnă că vinul sec nu conține mult zahăr.

Vinul sec conține mai puțin zahăr chiar și decât o bere. Ideal ar fi să alegi vin roșu, întrucât acesta conține antioxidanți din belșug. Vinul roșu este recunoscut pe scară largă ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi alcoolice. Acesta este sărac în calorii și oferă, de asemenea, unele beneficii pentru sănătate. În plus, este bogat în antioxidanți precum resveratrol și proantocianidine, care susțin sănătatea cardiovasculară.

Studiile au arătat că servirea unei cantități moderate de vin roșu cu un conținut de alcool de 12 la sută până la 15 la sută zilnic poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. În plus, polifenolii din vinurile roșii ajută la menținerea flexibilității vaselor de sânge și pot chiar scădea riscul de cancer, potrivit unor cercetări. Și vinul alb sec are mai puțin alcool decât cel roșu, de aceea are mai puține calorii.

Șampania este un vin spumant obținut din struguri albi și poate avea mai puține calorii decât un pahar de vin alb sau o bere. Strugurii folosiți pentru a obține șampanie sunt bogați în compuși fenolici, antioxidanți care pot stimula sănătatea creierului și pot ajuta la reducerea riscului de demență.

O variantă de consum este și vodca cu apă minerală. Vodca nu conține zahăr, ceea ce înseamnă că are și o cantitate mai mică de calorii decât alte băuturi alcoolice. Este recomandat să se consume cu apă minerală, nu cu suc, pentru a evita caloriile suplimentare. Pentru un gust mai plăcut se poate folosi zeamă de lămâie sau de portocală.

Gin, whisky, tequila - aceste băuturi nu conțin îndulcitori artificiali și zahăr, așa că au un aport caloric mai mic, comparativ cu băuturile care conțin zahăr, precum lichiorul. Pentru a evita zahărul și caloriile în plus se recomandă consumul acestor băuturi alături de apă minerală, nu alături de suc. Se poate folosi zeamă de limetă, de lămâie sau de portocale pentru aromatizarea băuturii.

Nu în ultimul rând, cocktailul pe bază de vodcă și suc de roșii, combinat cu sare, Bloody Mary, este o băutură slab calorică, dar are totodată și calități nutriționale. Sucul natural de roșii conține antioxidanți, vitamina C și potasiu.

Citit 783 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Mai 2024 10:10

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro