Castelul Pelişor, casa visurilor Reginei Maria

Castelul Pelişor, casa visurilor Reginei Maria
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhard Ludwig - din dorința Regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria - Castelul Pelișor din Sinaia a fost inaugurat pe 24 mai 1903.

Considerat „casa de vis” a Reginei Maria, Pelişorul este imaginea fidelă a gusturilor ei în materie de frumos. Aceasta s-a impus în epocă, fiind o personalitate puternică, poetă, pictoriţă, creatoare de design, fiind supranumită „Regina artistă”.

La începutul secolului XX, în întreaga Europă s-a consemnat apariţia unui nou stil arhitectonic, spectaculos şi nonconformist, curent denumit Art Nouveau („Noua Artă sau „Stilul 1900”), considerat adevăratul început al modernismului. Înțelegând în profunzime acest fenomen artistic al epocii, Regina a ales acest stil pentru decorarea reşedinţei de la Sinaia.

Construcţia Castelului Pelişor a început în anul 1899. Arhitectul-şef al Pelişorului, Karel Liman, a respectat solicitările primite, inserând în arhitectura exterioară a construcţiei elemente germane, dar şi câteva elemente româneşti – două turnuri acoperite cu olane de gresie colorată, asemănătoare turlelor bisericilor din Bucovina, dar şi ocniţe specifice Văii Prahovei sau elemente brâncoveneşti de delimitare spaţială.

Mobilierul și decorațiunile interioare, realizate în bună măsură de către Bernhard Ludwig, indică un spațiu rezidențial ce numără 99 de încăperi. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar. Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele reginei, cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit, iar pereții Camerei de aur sunt decorați cu frunze de ciulini, motiv drag reginei, întrucât era emblema Scoției, locul său natal. Aici au crescut și copiii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Nicolae.

Castelul Pelişor deţine şi o remarcabilă colecţie de artă decorativă aparţinând curentului Art Nouveau, fiind de menţionat lucrări ale unor artişti ca E. Galle, fraţii Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc. Tot aici găsim şi lucrări ale Reginei – acuarele reprezentând crini.

Din anul 1993, Pelişorul a fost inaugurat ca muzeu, fiind deschis spre vizitare publicului. Astăzi, alături de Castelul Peleș, Pelișorul este o atracție turistică extrem de apreciată și un loc de „pelerinaj” pentru toți cei fascinați de personalitatea Reginei Maria.

Citit 674 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2024 06:14

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro