Inteligența Artificială i-a ”furat” vocea actriței Scarlett Johansson

Inteligența Artificială i-a ”furat” vocea actriței Scarlett Johansson
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Actriţa americană Scarlett Johansson s-a declarat "şocată" şi "înfuriată" de "strania" asemănare dintre o voce ChatGPT şi vocea sa, relatează agențiile internaționale de presă.

OpenAI a declarat că va "pune pe pauză" utilizarea uneia dintre vocile ChatGPT după ce aceasta a atras comparaţii cu cea a actriţei de la Hollywood.

Unii utilizatori au comentat în legătură cu o asemănare între vocea lui Johansson şi una dintre opţiunile vocale numite ”Sky” din cadrul aplicaţiei, după o actualizare ce face chatbot-ul ChatGPT mai conversaţional, potrivit unor comentatori.

Johansson şi-a oferit vocea pentru interfaţa IA din filmul "Her", lansat în 2013, plasat în viitorul apropiat, în care personajul principal interpretat de Joaquin Phoenix se îndrăgosteşte de asistenta virtuală Samantha. "Suntem la curent cu întrebările referitoare la modul în care am ales vocile din ChatGPT, în special cea a lui «Sky»", a declarat OpenAI într-o postare pe X, adăugând: "Punem pe pauză utilizarea lui «Sky» în timp ce le rezolvăm".

Într-o declaraţie emisă în urma acestei postări, Johansson a spus că directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, a abordat-o în septembrie, întrebând-o dacă este dispusă să îşi împrumute vocea pentru sistem, argumentând că, în opinia lui, acest lucru ar fi "reconfortant pentru persoanele" care nu se simt în largul lor în prezenţa acestei tehnologii.

"Mi-a spus că simţea că, prin vocea mea oferită acestui sistem, aş putea crea o punte de legătură între companiile de tehnologie şi creatori şi că i-ar ajuta pe consumatori să se simtă confortabil în legătură cu schimbarea seismică în ceea ce priveşte oamenii şi IA", a declarat actriţa. "După o lungă reflecţie şi din motive personale, (am) refuzat oferta", a spus Scarlett Johansson.

"Nouă luni mai târziu, prietenii mei, familia şi publicul larg au observat cu toţii cât de mult semăna cu mine cel mai nou sistem numit «Sky». Când am auzit demo-ul lansat, am fost şocată, înfuriată şi nu mi-a venit să cred că domnul Altman a apelat la o voce atât de asemănătoare cu a mea încât nici cei mai apropiaţi prieteni ai mei şi mass-media nu au putut face deosebirea", a transmis actriţa.

Johansson a precizat că OpenAI a acceptat "cu reticenţă" retragerea vocii ”Sky” după ce ea a apelat la avocaţi care i-au cerut socoteală lui Sam Altman în legătură cu procesul prin care compania a creat vocea.

Într-o postare pe blog publicată alături de mesajul său de pe reţeaua socială X, compania a declarat: "Considerăm că vocile IA nu ar trebui să imite în mod deliberat vocea distinctivă a unei celebrităţi - vocea lui «Sky» nu este o imitaţie a vocii lui Scarlett Johansson, ci aparţine unei alte actriţe profesioniste care îşi foloseşte propria voce naturală. Pentru a le proteja dreptul la intimitate, nu putem dezvălui numele vocilor noastre".

OpenAI şi-a prezentat recent noul său model de IA, denumit GPT-4o, accentul fiind pus în cadrul actualizării pe un limbaj mai conversaţional, cu răspunsuri oferite de voci mai apropiate de vocea umană.

Citit 471 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2024 12:01

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro