Ingrediente: 800 g cartofi, 200 g cașcaval, 400 g smântână fermentată cu min. 20% grăsime, sare, piper, puțin unt moale sau ulei pentru uns forma.
Preparare: Cartofii cruzi (cu coajă) se spală și se pun la fiert într-o oală cu apă cu multă sare. Se testează cu o furculiță și când sunt făcuți se scurg de apa fierbinte și se clătesc în mai multe ape reci. Apoi se lasă într-o strecurătoare până se răcesc complet. Pot fi păstrați 2-3 zile la frigider, în pungă sau cutie de plastic. Când avem nevoie de ei, îi curățăm de coajă și urmăm rețeta. Cartofii se taie felii (rondele) cu grosime de cca 1 cm. Se alege o formă termorezistentă care se unge cu puțin unt moale sau ulei. Cartofii se împart în 3 porții: prima porție se așează la fundul formei. Se presară cu un pic de sare. Peste acest strat se adaugă o treime din cașcaval. Apoi straturile 2 și 3 de cartofi și cașcaval sunt identice cu primul. Se amestecă smântâna și se toarnă peste cartofi. Vasul se introduce în cuptorul preîncins la 180°C. Deoarece smântâna se mai umflă, este recomandat să așezați vasul cu cartofi pe o tavă. Cartofii cu smântână și cașcaval se coc 30 de minute la 180°C.