Ingrediente: 1 kg carne de vită cu os, ideal este rasolul, dar merg și bucăți de pulpă sau 500-600 grame de carne de vită macră (de preferat carnea cu os, va avea altă consistență zeama), un buchet asortat de rădăcinoase pentru supă: 2 morcovi buni, 1 pătrunjel rădăcină, 1 țelină mică, 1-2 cepe, 200-300 de grame de conopidă ruptă în buchețele mici (sau varză albă tăiată fin, gulie tăiată cuburi), 200-300 de grame de fasole verde păstăi (și/sau mazăre boabe), 1-2 ardei grași tăiați cuburi, 2-3 cartofi cuburi, 1-2 roșii opărite, decojite, tăiate în cuburi, leuștean proaspăt sau uscat, sare, piper, opțional: lămâie, oțet sau borș pentru înăcrit suplimentar, opțional: smântână la servit.
Preparare: Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. Se fierbe la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață, de oricâte ori este nevoie. În timp ce carnea fierbe, se pregătesc rădăcinoasele, ceapa și ardeiul. Rădăcinoasele se curăță, se spală, ceapa se taie mărunt, țelina, pătrunjelul și morcovii se taie în cuburi. Ardeiul gras se spală bine și se taie cubulețe. Când carnea de vită începe să clocotească, se îndepărtează cu grijă spuma, de câteva ori. Când carnea este cât de cât fiartă, se adaugă rădăcinoasele și ceapa, tocate. Tot acum, se adaugă și ardeiul gras, tăiat cubulețe. Carnea trebuie să fie fiartă mai bine de jumătate când adăugăm legumele. Se lasă să fiarbă pe foc mic. Între timp, se pregătesc celelalte legume. Când rădăcinoasele încep să se înmoaie, se adaugă conopida și fasolea verde. Se adaugă legumele ținând cont de timpul necesar pentru fierbere. Cele care au nevoie de mai mult timp, conopida, varza, guliile etc, se adaugă primele, iar mazărea, dovleceii etc la final. Se verifică gradul de fierbere al cărnii de vită și, când furculița intră cu ușurință în carne și aceasta se desprinde de pe os, se scoate din oală cu o spumieră, se scurge de zeamă și se pune pe un tocător. Se taie carnea în cuburi cât mai simetrice (pentru aspect). Se verifică gradul de fierbere pentru legume. Când sunt aproape făcute, se adaugă cartofii. După ce au fiert și aceștia, se pun în ciorba de vită roșiile fară pieliță, tăiate în cuburi (și, eventual, 1-2 linguri de bulion, după gust). Dacă acriți ciorba cu borș, clocotiți borșul separat, într-o crăticioară, apoi adăugați-l peste ciorba care fierbe. Se lasă să dea 2-3 clocote și se ia de pe foc. Se adaugă verdeața deasupra, în oala cu ciorbă de văcuță. Se servește fierbinte, nedreasă. La masă se poate oferi smântână, separat, pentru cine dorește.