Ingrediente: 500 grame caracatiță, 7 ml oțet de vin roșu, zeama și coaja de la 2 lămâi, 3 căpăţâni de usturoi, 3 frunze de dafin, cimbru proaspăt, sare, piper, 50 ml ulei pentru prăjit, 600 ml apă.
Preparare: Caracatița necesită să fie bine curățată. Deci te vei ocupa ca aceasta să fie bine spălată și, în cele din urmă, o vei felia în bucăți mari. Într-o oală se pune oțetul, coaja de lămâie, cimbrul și frunzele de dafin. Peste toate acestea vei adăuga caracatița pe care o vei lăsa să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. Când au trecut cele 10 minute, vei asezona cu sare și piper, acoperi cu apă, urmând să lași totul la fiert două ore până când caracatița este numai bună de mâncat.
Când ai terminat de fiert caracatița, poți să te ocupi de tigaie. Alege o tigaie încăpătoare pe care o vei pune la încins. Adaugă uleiul și bucățile de caracatiță. Aceasta va avea deja un gust foarte aromat, însă, peste vei pune ingredientul vedetă și anume, usturoiul. Adaugă treptat câte puțină apă din oală, pentru a se forma un sos. Poți turna sucul de lămâie acum sau când vei servi.
Acest preparat se poate servi singur, fiind foarte gustos. Se servește cald cu multă zeamă de lămâie pentru cei ce sunt încântați de această combinație. Dacă dorești să îi adaugi ceva, poți încerca pastele, dar caracatița ar trebui tăiată în bucăți mai mici.
Specialiștii nutriționiști sunt de părere că cel mai bun gust al caracatiței se obține prin adăugarea peste caracatiță a unui pahar de vin. Aceștia explică modul în care se gătește această rețetă. Astfel, caracatița se curăță și se porționează, apoi se pune într-o oală cu apă clocotită și se lasă la foc mic 45-55 de minute. Se pune untul într-o tigaie și, după ce s-a topit, se adaugă caracatița, usturoiul și vinul. Lasă-le la călit până când carnea capătă o nuanță aurie. După ce s-a evaporat vinul, pune sare și piper și stoarce jumătate de lămâie. Servește caracatița imediat și savurează această caracatiță la tigaie cu unt.
Consumul de fructe de mare, benefic pentru sănătate
Conținut redus de calorii
Când vine vorba de fructele de mare, un aspect important este că oferă multe proteine raportat la numărul de calorii furnizate, spre deosebire de carnea de porc sau de pasăre. De exemplu, o porție recomandată de 84 g de scoici, stridii, creveți sau homar conține aproximativ 100 de calorii (în jur de 5% din totalul de calorii recomandat zilnic). De aceea fructele de mare pot fi incluse în dietele de slăbit sau pot fi consumate în mod obișnuit, ca parte a unei diete sănătoase.
Proteine de bună calitate
Fructele de mare conțin toți aminoacizii esențiali pentru organismul uman. O porție asigură aportul a aproximativ o treime din cantitatea totală de proteine recomandată pe zi. De asemenea, carnea fructelor de mare se digeră mai ușor pentru că are un conținut redus de țesut conjunctiv. Astfel, pentru persoanele în vârstă sau care prezintă dificultăți de digestie fructele de mare sunt o opțiune bună.