Pe lângă gustul său delicios, braga este o doză de sănătate cu multe beneficii, indicată în orice anotimp, inclusiv în sezonul rece. Conținutul de acid lactic, grăsimi, calciu, carbohidrați nutrienți din bragă conduce la creșterea consistenței organoleptice și a digestibilității la fermentare.
Este o băutură sănătoasă și contribuie, de asemenea, la nutriția umană, stimulează sistemul imunitar și scade nivelul colesterolului. Braga conține vitamina A, B1, B2, B3 și B6, calciu, fier, fosfor, zinc, sodiu, beta-glucan și fibre dietetice, arată un studiu realizat asupra bragăi, notează Science Direct. Mai mult decât atât, braga are o activitate inhibitoare a enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) pentru a regla tensiunea arterială.
Creșterea bacteriilor de acid lactic contribuie la creșterea concentrației de acizi grași liberi cu lanț scurt, exprimată în principal prin acid acetic, care permite substanței să obțină aroma caracteristică și reduce creșterea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa sau Enterococcus faecalis, și poate include posibili lactobacili ca probiotice.
Braga este eficientă asupra sistemului digestiv cu proprietățile sale peptice. În plus, ca sursă de vitamine, este o băutură ideală pentru cei are consumă multă energie în timpul zile.
De asemenea, braga este recomandată femeilor însărcinate sau celor care au născut de curând, ca urmare a proprietăților sale lactogene.
Este foarte eficient în tratamentul infecțiilor gâtului și ca regulator intestinal, datorită proprietăților sale antimicrobiene. Gustul și mirosul plăcut al bragăi, precum și substanțele pe care le conține au efecte pozitive asupra sistemului nervos, având capacitatea de a calma sistemul nervos, epuizat și obosit din diverse motive.
Probioticele sunt microorganisme vii (microbi) care pot avea efecte benefice asupra sau în interiorul corpului. Fiecare corp uman adăpostește trilioane de microorganisme care trăiesc cu noi și ne ajută să ne susținem funcțiile corporale și sănătatea. Dar microbii benefici, precum probioticele, ajută la controlul tipurilor potențial dăunătoare.