Sezonul gutuilor sau rodul plin de sănătate al toamnei

Sezonul gutuilor sau rodul plin de sănătate al toamnei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cum toamna este sezonul gutuilor, care se consumă fie ca atare, fie coapte la cuptor, fie transformate în dulcețuri delicioase, aceste fructe sunt extrem de benefice pentru sănătate. Profită, așadar, de faptul că toamna se găsesc gutui în toate piețele și consumă cât mai des acest fruct, recomandă doc.ro.

Deși gutuile se coc toamna, aceste fructe pot fi consumate pe toată perioada anului, dacă le conservi sub formă de compot, suc, jeleu sau dulceață.

Gutuile nu sunt doar parfumate și cu un gust deosebit, ușor astringent, ci au și beneficii pentru sănătate, fiind de ajutor în cura de slăbire, contribuind la reglarea tensiunii arteriale și chiar la combaterea anxietății.

Te ajută să slăbești - Gutuile au un conținut caloric redus, 100 de grame de gutuie crudă având numai 57 de calorii. Mai mult decât atât, coaja de gutuie conține cantități mari de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia și menține pentru mai mult timp starea de sațietate, un avantaj în cura de slăbire. Poți consuma felii de gutuie crudă stropite cu puțină zeamă de lămâie pentru a nu se oxida, ca gustare, între micul dejun și prânz, de exemplu.

Ușurează problemele gastrointestinale - Printre beneficiile gutuilor se numără și acela că ajută la calmarea simptomelor în caz de afecțiuni gastrointestinale. Catechina și epicatechina care se regăsesc în fibrele din gutui curăță colonul de toxine și protejează membrana care căptușește stomacul. Astfel, majoritatea afecțiunilor gastrointestinale sunt ușurate prin consumul de gutui, preferabil gătite la cuptor.

Au proprietăți antiinflamatoare - Gutuile coapte sunt bogate în vitamina C, acoperind cam un sfert din necesarul zilnic de vitamina C recomandat pentru un adult. Această vitamină nu numai că susține sistemul imunitar și are proprietăți antiinflamatoare, însă are și proprietăți antialergice. Dermatita atopică, dar și cistita, pot fi atenuate prin consumul de gutui. Și în cazul reumaticilor, o cură de gutui coapte la cuptor ameliorează durerile reumatismale sezoniere, la intrarea în sezonul rece.

Pot contribui la reducerea ridurilor - Nivelul mare de vitamine și antioxidanți din gutui ajută pielea să își păstreze tinerețea și aspectul sănătos. Antioxidanții ajută la eliminarea efectelor negative ale radicalilor liberi, reducând apariția ridurilor, eliminând petele și contribuind la protecția pielii împotriva efectelor radiațiilor solare.

Tratează greața și vărsăturile - Alte beneficii ale gutuilor se referă la proprietățile diuretice ale acestor fructe, care contribuie la reducerea senzației de greață și a vărsăturilor în timpul sarcinii. Se recomandă consumul de gutuie crudă sau fiartă.

Reglează tensiunea arterială - Potasiul are un rol esențial în menținerea tensiunii arteriale în parametri normali, iar gutuile se bucură de un conținut bogat în potasiu. Consumând gutui ca parte a unui meniu echilibrat, contribui la reglarea tensiunii arteriale și reduci riscul de ateroscleroză, de afecțiuni cardiace și de infarct.

Stimulează circulația sangvină - Întrucât au un conținut bogat în fier, cupru și zinc, minerale care au un rol important în producerea celulelor roșii, gutuile stimulează circulația sangvină și oxigenarea întregului organism.

Pot stimula creșterea părului - Când producția de globule roșii este mare și sângele circulă bine prin tot corpul, acest lucru duce și la creșterea fluxului sangvin spre scalp, ceea ce duce, mai departe la stimularea creșterii părului.

Ajută la gestionarea stresului și combat anxietatea - Gutuile conțin antioxidanți care ajută la reducerea stresului și la instalarea unei stări de calm, la combaterea și la prevenirea anxietății.

Pot preveni reacțiile alergice - Gutuile pot preveni declanșarea unei reacții alergice, iar dacă sunt aplicate sub formă de compresă pe piele ajută la calmarea iritațiilor cutanate.

Ar putea preveni cancerul - Deoarece sunt bogate în antioxidanți de preț, gutuile neutralizează efectele radicalilor liberi din organism, ajutând la prevenirea unei serii de afecțiuni, printre care și cancerul.

Dincolo de aceste calități, este bine să știm și cum să alegem gutuile, pentru a ne bucura de calitățile lor. De exemplu, când le cumpărăm din piețe, ar fi bine să evităm gutuile verzi, necoapte bine, întrucât au o aromă neplăcută, și să le alegem pe cele galbene, bine coapte.

Gutuile pot fi consumate ca atare, crude, feliate, mai ales dacă vrei să slăbești, însă gustul acestora poate fi ușor neplăcut din cauza conținutului ridicat de tanin. Pentru cura de slăbire, poți să le consumi și puțin fierte sau coapte într-o tavă, la cuptor, fără alte adaosuri. Dacă nu le consumi pentru a slăbi, poți prepara din gutui diverse gemuri, dulcețuri, sosuri, marmelade sau jeleuri. De asemenea, le poți folosi la prepararea plăcintelor, a tartelor și a altor deserturi.

Pulpa gutuii este sigură de consumat pentru majoritatea oamenilor, însă, dacă ești într-un tratament medicamentos, cere sfatul medicului legat de aportul de gutui. Aceste fructe conțin un tip de fibre numite mucilagii, care pot scădea absorbția anumitor medicamente. În general, pentru a preveni interacțiunile, e bine ca gutuia să fie consumată la distanță de o oră de administrarea medicamentelor orale.

Citit 459 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2024 17:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.