Bureții sunt o specie de ciuperci destul de răspândită, care se regăsește în pădurile din toate zonele României. Există numeroase rețete pentru a pune în valoare aceste ciuperci, însă azi vom prezenta modul în care putem prepara delicioasele chiftele, dar și o rețetă simplă, dar extrem de gustoasă de tortellini.
Ingrediente: 500 g bureți (ciuperci), 1 morcov, 1 cartof potrivit, 1 ceapă, 3 felii pâine, 4 căței usturoi, 1 lingură făină de grâu, 2 linguri pesmet, sare, piper, vegeta de legume, 50 g soia granule (opțional), pătrunjel verde sau mărar; ingrediente pentru tăvălit chiftelele: 50 g pesmet, 50 g făină, după necesitate ulei pentru prăjit.
Preparare: Se dau prin mașina de carne bureții fierți, cartoful, morcovul (pot să fie și fierte), ceapa și feliile de pâine înmuiată. Peste ele adăugăm usturoiul dat pe răzătoarea mică (sau pisat), pesmetul, făina, sarea, piperul, vegeta, pătrunjelul (mărarul) tocat și soia granule (opțional). Amestecăm bine și lăsăm puțin deoparte după care formăm chiftelele, pe care le tăvălim prin făina amestecată cu pesmet. Încingem uleiul într-o tigaie și începem să le prăjim pe o parte și pe cealaltă până se fac aurii. Le scoatem pe șervețele absorbante. Se pot mânca simple sau alături de alte garnituri atât în zilele de post, cât și în cele de frupt.
Tortellini cu prosciutto și hribi
Ingrediente: 80 g tortellini umplute cu prosciutto, 5 căței usturoi, 50 g hribi, 1 lingură ulei, 100 ml smântâna de gătit, sare, piper, parmezan (opțional).
Preparare: Se taie mărunt usturoiul și hribii și se pun în tigaie la rumenit în puțin ulei și cu puțină sare. Se toarnă smântână de gătit, se condimentează după gust cu sare și piper. Adăugăm tortellini și lăsăm să fiarbă la foc mic pentru 5-6 minute. Opțional, se poate adăuga parmezan.