Ciorbă de zarzavat

Ciorbă de zarzavat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ciorba de zarzavat este o variantă de ciorbă ușoară, fără carne, care se bazează pe un amestec variat de legume proaspete și rădăcinoase. Ea poate include morcovi, cartofi, țelină, ardei și roșii, toate gătite într-o zeamă acră, de obicei cu borș sau zeamă de lămâie.

Ingrediente: Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 300 g morcovi, 150 g păstârnac, 150 g țelină rădăcină, 1 ceapă galbenă medie, 150 g ardei gras roșu, 150 g mazăre verde, 150 g fasole verde, 250 g cartofi roșii, 150 g varză albă, 250 g roșii în bulion sau 50 g pastă de tomate, 100 ml ulei vegetal cu gust neutru, 2 foi de dafin, 1 legătură de leuștean, dar merge și pătrunjel, sare și piper după gust.

Mod de preparare: Pentru început, curățați zarzavaturile, spălați-le și tăiați-le în cuburi mari. Apoi, curățați ceapa și tocați-o mărunt. Spălați și ardeiul gras, îndepărtați-i semințele și tăiați-l cuburi. Acum, curățați și cartofii, tăiați-i cuburi și puneți apă peste ei. Varza trebuie să o tăiați cuburi, iar fasolea verde trebuie ruptă la doi centimetri. Nu uitați să tocați mărunt leaușteanul sau pătrunjelul. Luați o oală încăpătoare, puneți 100 de mililitri de ulei și adăugați ceapa, zarzavaturile, ardeiul gras, mazărea, fasolea verde și roșiile în bulion. Căliți totul la foc mediu, timp de zece minute și aveți grijă să amestecați din când în când, pentru a nu se lipi legumele de tigaie. Apoi, adăugați doi litri de apă, puneți cartofii și varza și fierbeți la foc mediu pentru 15-20 de minute, până când legumele sunt fierte, dar și ușor crocante. La final, puneți leușteanul tocat mărunt și bucurați-vă de aroma îmbietoare.

Pentru că în general ciorba de zarzavat este o mâncare care se consumă iarna, de obicei în postul Crăciunului, vă prezentăm o rețetă de zarzavat pentru iarnă la congelator care va da savoare și gust proaspăt mâncării.

Tăiați un  kilogram de morcovi, unul de ardei gras, unul de roșii, unul de ceapă și verdeață. Spălați-le sub un jet de apă rece, tăiați ardeii și morcovii fâșii, iar ceapa și roșiile cubulețe. Verdeața tocați-o mărunt și puneți toate ingredientele într-un castron, după care amestecați bine. Puneți-le în pungi cu fermoar. Apoi, puneți pungile unele peste altele în congelator și veți avea zarzavat, pentru a da gust mâncărurilor, pe tot parcursul iernii.

De ce e bine să ai zarzavat la congelator pentru iarnă

Zarzavatul conservat pentru iarnă este o alegere ideală pentru gospodinele care vor să aibă pe tot parcursul iernii legumele tocate și proaspete la îndemână. Prepararea zarzavatului încă de pe acum este o tradiție la noi în țară care are rădăcini adânci în cultura românească. De-a lungul timpului, gospodinele au dezvoltat diverse metode de conservare pentru a se bucura de legume proaspete și sănătoase chiar și pe parcursul iernii, atunci când accesul era limitat sau extrem de scump. 

Cu toate că acum există posibilitatea de a găsi la rafturile magazinelor pe tot parcursul anului legume proaspete, o mare parte dintre bucătărese nu au renunțat la tradiția de a conserva legumele pentru iarnă. Având zarzavatul pregătit în porţii, gospodinele pot găti mult mai rapid decât dacă ar lua tot procesul de la 0. Odată ce sunt pregătite punguțele cu zarzavat, gospodinele nu mai pierd timp pentru spălare, curățare și tocare.

Citit 284 ori Ultima modificare Luni, 02 Decembrie 2024 14:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.