Acesta este un preparat tradițional din ţările baltice (Letonia, Estonia, Lituania), dar și din Polonia, Ucraina sau Rusia. La noi a venit pe filieră rusească, în primul rând în Bucovina, de unde s-a răspândit în Moldova şi în nordul Transilvaniei.
Este un fel de compot îngroșat sau o supă de fructe, care se servește atât cald, cât și rece, de la frigider. Există variante de chisăliță în care fructele sunt complet mărunțite, motiv pentru care se serveste rece, în pahare. Dar fructele se pot lăsa și întregi sau se pot mărunți doar parțial.
Ingrediente: 200 g fructe curățate (corcodușe, prune, vișine), 15 grame amidon alimentar, 50 g zahăr, 450 ml apă, vanilie, scorțișoară, rom, sare, frunze proaspete de mentă.
Preparare: În principiu, pentru această rețetă folosim fructe acre: vișine, prune, corcodușe, dar si agrișe, coacăze sau cireșe amare sau combinații ale acestora. Fructele se spală, se curăță dacă este cazul și li se scot sâmburii. De exemplu din 250 g corcodușe întregi se obțin 200 g corcodușe curățate, fără sâmburi. Pentru aromă se folosește o jumătate de baton de vanilie (sau 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat), dar se pot folosi și batoane de scorțișoară sau rom.
Se pune oala pe foc cu fructele curățate și cu 300 ml apă. Se lasă să dea câteva clocote, aproximativ 3-4 minute. Se ia de pe foc și dacă doriți puteți scoate câteva fructe, pe care le adăugaţi la final. Se mixează fructele în apa în care au fiert si se adaugă apoi zahărul, sarea şi vanilia. Se amestecă amidonul cu restul de 150 ml apă rece și se adaugă peste fructele mixate. Se pune totul la foc mic, pentru câteva clocote, până se îngroașă un pic. Nu trebuie să fie ca o cremă, ci doar ca un lichid mai gros. În final, se adăugă și fructele păstrate. Se servește caldă sau rece și se decorează cu frunzulițe de mentă proaspătă.